Nyheter

Iran – Fem avrättningar per dag under den gångna veckan

I ett försök att bemöta iranska folkets växande missnöje har prästerskapets regim intensifierat avrättningarna i landet under de senaste dagarna.

Minst 31 personer har avrättats på sex dagar i olika städer efter de massiva protestdemonstrationer som bröt ut i förra veckan i Irans sydvästliga städer.

Tiotusentals människor från den stora och mäktiga Bakhtiari-stammen demonstrerade förra veckan, mellan den 13 -16 februari, mot iranska regimens television i protest mot en kritiserad TV-serie som förolämpade folkgruppen lurer.

Tisdagen den 18 februari avrättades åtta fångar genom hängning i Ghezel-Hessar-fängelset i staden Karaj, två mil nordväst om huvudstaden. Fem andra hängdes i Bandar Abbas, i södra Iran och ytterligare tre fångar avrättades genom hängning i staden Qazvin i nordvästra Iran.

Måndagen den 17 februari avrättades fyra fångar genom hängning i städerna Nowshahr och Zanjan i norra Iran. Dessa avrättningar genomförs för att ”ge en hård läxa och skrämma andra”, sade regimens chefåklagare i staden Nowshahr.

Den 15 februari hängdes två unga män, 23 och 37 år gamla, offentligt i Golshahr-distriktet i Karaj.

Den 13 februari hängdes en kvinna, Fataemeh Abbaspour, 45, i staden Rodbar efter att ha suttit nio år i regimens fängelse.

Samma dag avrättades två fångar genom offentlig hängning i Kuzehgari, ett distriktet i staden Shiraz i södra Iran.

Två andra fångar avrättades genom hängning i Vakilabad-fängelset i staden Mashhad, i nordöstra Iran.

Iranska regimen har verkställt minst 141 avsättningsdomar sedan årsskiftet.