Nyheter

Rohanis tal välkomnas med “död åt amerika”

rohani222Hundratusentals människor rapporteras ha samlats på gatorna i den iranska huvudstaden för att markera den 35: e årsdagen av den folkliga revolutionen mot shahens styre 1979.

Hassan Rohanis tal välkomnades av det sedvanliga slagordet anti-amerikansk retorik, Död år USA, trots att enligt honom, har hans landsmän valt honom för att förändra landets utrikespolitik och komma bort från den bombastiska stil som antogs under hans föregångare, Mahmoud Ahmadinejad och att lätta på spänningarna med omvärlden

Talet var hans första stora offentliga tal till nationen sedan han blev president i augusti 2013

“Folkets röst hade ingen roll i att driva det här landet. Detta var en enorm förnedring”, sade Rohani med hänvisning till den tid då Iran var en konstitutionell monarki.

“Folk ville påverka via sina åsikter [men] stormakterna blanda sig i landets inre angelägenheter … Amerikanerna trodde att landet Iran tillhör dem. De var inskridande överallt även om säkerhetsfrågor” tillade Rohani.

Enligt ögonvittnen satte regeringstrogna demonstranter eld på USA,s och Englands flaggor.

Idag den 11 februari sammanfaller med 35:e årsdagen av den iranska revolutionen mot shahens diktatur, vilket skulle vara början till ett nytt Iran där akten utgick från folket. Men historien fick en annan vändning och folket blev lurade av Khomeini som utnyttjade deras förtroende för att installera sitt skräckvälde utifrån principen om en religiös envåldshärskning. Löften om demokratiska reformer uteblev när prästerskapet ökade sin egen makt successivt på bekostnad av folkstyret.

Officiella diplomatiska förbindelser mellan Iran och USA bröts efter att prästerskapet usurperade iranska folkets demokratiska revolution i 1979 och efter stormningen av USA:s ambassad i Teheran, när regimen trogna miliser höll 52 amerikaner som gisslan i 444 dagar.