Artikel

Fria Tidningen – ”Bildt borde ha skjutit fram Iranbesöket”

88008Publicerad: fredag 31 januari 2014, 17:04 • Uppdaterad: torsdag 6 februari 2014, 13:27

I nästa vecka besöker utrikesminister Carl Bildt Iran för att bland annat diskutera landets kärnenergiprogram. Men kritiker menar att besöket legitimerar regimen och det ökade förtrycket i landet.
Inrikes

Besöket inleds på måndag och pågår i tre dagar, då Bildt ska träffa den iranska utrikesministern för att bland annat diskutera landets kärnenergiprogram och utrikespolitik. Till SR Ekot säger han att besöket är ett tecken på att Iran är intresserat av att utveckla relationerna och öppna upp för omvärlden och han vill veta om Iran menar allvar med det Men han säger att han också hoppas kunna framföra kritik.

– Vi har fått igång en dialog om mänskliga rättigheter, där vi tillhör de som varit ledande att ta upp de frågorna och det är man mycket väl medveten om från Irans sida, säger han.

Trots det riktas nu skarp kritik mot besöket. I torsdags samlades upp emot 200 personer på Mynttorget i Stockholm med kravet att UD och Bildt tydligare måste markera att det första steget mot en närmare relation länderna emellan kräver att Iran först respekterar mänskliga rättigheter.

– Vi är kritiska mot Bildts resa till Iran eftersom vi anser att det är flera frågor som återstår innan man bör öppna upp för en närmare relation med Iran. Besöket ger legitimitet till en regim som inte representerar befolkningen och förtrycker sitt eget folk och sprider terrorism runtom i regionen och i världen, säger Mojtaba Ghotbi, aktiv inom nätverket Förenade föreningar för ett fritt Iran (FFFI), som anordnade demonstrationen.

Att Iran i förhandlingarna om landets kärnkraftprogram sagt att de kan tänka sig att bromsa delar av det i utbyte mot att USA och EU lättar på sanktionerna visar att regimen befinner sig i en svag position, menar han. Därför är det nu ett bra läge att ställa krav.

– Bildt borde ha skjutit fram besöket och istället satt som villkor att regimen måste respektera mänskliga rättigheter, sluta med terrorismen, släppa alla politiska fångar och stoppa alla avrättningar innan han kommer på besök.

Situationen för mänskliga rättigheter i Iran sägs ha förvärrats och bara under det här årets två första veckor genomfördes över 40 avrättningar, varav 33 stycken inom loppet av en vecka, enligt Amnesty international. Antalet avrättningar har varit högt i Iran i många år, men det har blivit värre sedan den nya presidenten Hassan Rouhani tillträdde i somras, säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare på Amnesty.

– Det är inte presidenten som skriver på avrättningsordern utan det görs i de olika provinserna i Iran, men han kunde ju också ha gett signaler om att man ska minska antalet avrättningar och vi har inte hört några sådana signaler från honom. MR-situationen är inte ett dugg bättre än innan han tillträdde, säger hon.

Amnesty kräver också att Carl Bildt ställer krav på mänskliga rättigheter och har skickat ett brev till honom inför besöket med ett antal frågor som de vill att han tar upp. Det handlar om avrättningarna, men också om problemen inom rättssystemet i stort och om yttrandefriheten och fängslandet av bland annat bloggare, journalister, poeter och aktivister. Trots att Rouhani sagt att han vill förbättra iraniernas fri- och rättigheter och bland annat lätta upp nätcensuren, så kan man ännu inte se några förbättringar på det området.

– Det är väldigt bra med löften men vi vill se att det verkligen blir förbättringar. Det finns vissa förbättringar vad gäller skrivningar om mänskliga rättigheter, men så länge det är en pappersprodukt låter vi oss inte luras, säger Elisabeth Löfgren.

Därför är det viktigt att Carl Bildt i dialogen med Iran kräver konkreta resultat på mr-området men också försöker få EU att göra detsamma, menar hon.

– När det gäller frågan om kärnvapen känns det som att mänskliga rättigheter har kommit väldigt långt i bakvattnet i dialogen med Iran och det tycker vi är väldigt allvarligt. Sanktionerna var ju inte bara en reaktion mot kärnvapenprogrammet, utan också en fråga om mänskliga rättigheter och det blir en väldigt konstig signal om man är helt tyst i den frågan.

Eva Olsson
Inrikesredaktör på Fria Tidningen