Artikel, Nyheter

DN – Skarp kritik mot Bildts Iranbesök

Publicerad 2014-02-03 12:07

bildtUtrikesminister Carl Bildt kommer att träffa presidenten under sitt besök i Iran. Förenade Föreningar för ett Fritt Iran anser att visiten ger regimen en viss politisk legitimitet. ”En sådan dialog förlänger bara folkets lidande”, säger organisationens talesman Mojtaba Ghotbi.

Utrikesminister Carl Bildt kommer att träffa presidenten under sitt besök i Iran. Förenade Föreningar för ett Fritt Iran anser att visiten ger regimen en viss politisk legitimitet. ”En sådan dialog förlänger bara folkets lidande”, säger organisationens talesman Mojtaba Ghotbi.

Carl Bildts besök i Iran inleds på måndagen och avslutas på torsdag. Han inleder sin visit i Isfahan, där han ska träffa den lokale guvernören. I morgon tisdag drar han vidare till huvudstaden Teheran, där besöket inleds med överläggningar med utrikesminister Mohammad Javad Zarif, uppger TT.

I dag meddelande utrikesdepartementet att utrikesministern även kommer att träffa landets president Hassan Rohani.

På förmiddagen demonstrerade Förenade Föreningar för ett Fritt Iran utanför riksdagen i Stockholm.

– Vi anser att det är fel tid att resa dit med tanke på det ökade förtrycket i landet. Sedan Rohani tillträdde har minst 600 personer avrättats, säger talesmannen Mojtaba Ghotbi.

Han menar att besöket ger den iranska regimen en viss legitimitet och att Carl Bildt står för en eftergiftspolitik som inte kommer att förbättra de mänskliga rättigheterna i landet.

– En sådan dialog som Carl Bildt för har testats förr. Den gynnar bara regimen och förlänger folkets lidande, säger Mojtaba Ghotbi.

Amnesty har inget emot att Sverige har diplomatiska kontakter med Iran, men menar att det är viktigt att Carl Bildt tar upp frågan om bristen på mänskliga rättigheter under besöket. Organisationen är bekymrad över att antalet avrättningar har ökat sedan president Hassan Rohani tillträdde.

– Även om det är domstolarna som skriver på avrättningsordrarna har presidenten stor makt och kan skjuta upp avrättningar, säger Amnestys pressekreterare Elisabeth Löfgren.

Förutom frågan om dödstraff bör Bildt diskutera politiska fångar. Många sitter fängslade trots att de inte har begått något brott enligt internationell rätt, menar hon.

– Det finns flera ganska märkliga brottsrubriceringar som i själva verket ansvänds för att stoppa oppositionen och människor som vågar uttrycka sig kring mänskliga rättigheter.

Enligt Amnesty är Bildts besök ett tecken på att Iran rent diplomatiskt sett börjar komma in från kylan.

– Det är väldigt tydligt, ett sådant här besök skulle knappast ha skett när Ahmadinejad satt vid makten. Då var Iran mer isolerat.

DN har sökt Carl Bildt för en kommentar.

Marit Sundberg

marit.sundberg@dn.se