Engagemang, Nyheter, Pressmeddelande

FFFI:s vice ord kommenterar Carl Bildts Iranbesök i FriaTidningen

I torsdags samlades upp emot 200 personer på Mynttorget i Stockholm med kravet att UD och Bildt tydligare måste markera att det första steget mot en närmare relation länderna emellan kräver att Iran först respekterar mänskliga rättigheter, skriver FriaTidningen på sin nätupplaga på fredagen.

Mojtaba Ghotbi, vice ordförande för Förenade föreningar för ett fritt Iran (FFFI) kommenterade utrikesminister Carld Bildts Iranbesök för FriaTidningen och sade ”vi är kritiska mot Bildts resa till Iran eftersom vi anser att det är flera frågor som återstår innan man bör öppna upp för en närmare relation med Iran. Besöket ger legitimitet till en regim som inte representerar befolkningen och förtrycker sitt eget folk och sprider terrorism runtom i regionen och i världen”.

Han betonade att ”Iran i förhandlingarna om landets kärnkraftprogram sagt att de kan tänka sig att bromsa delar av det i utbyte mot att USA och EU lättar på sanktionerna visar att regimen befinner sig i en svag position. Därför är det nu ett bra läge att ställa krav.”

Därför tycker vi att utrikesminister Carl Bildt ”borde ha skjutit fram besöket och istället satt som villkor att regimen måste respektera mänskliga rättigheter, sluta med terrorismen, släppa alla politiska fångar och stoppa alla avrättningar innan han kommer på besök”, sade Mojtaba Ghotbi till FriaTidningen beträffande vad FFFI tycker om utrikesministerns resa till Iran.