Artikel

Sverige bör protestera mot avrättningarna i Iran

Sedan Rohani inledde hans presidentskap har över 500 människor avrättats, skriver Reza Shafiee, medlem i iranska nationella motståndsrådet, NCRI, i en artikel på Borås Tidning på torsdag.

pdb

Förra året avrättade regimen mer än 700 invånare, bland dessa fanns även minderåriga samt politiska fångar. Enligt Amnesty International har dessa avrättningar ökat intensivt. Sedan president Rouhani påbörjade sitt presidentskap har över 500 människor avrättats. Den Iranska regimen visar varken hänsyn eller respekt för Amensty’s åtaganden för mänskliga rättigheter.

I en intervju den 17 januari 2014 sade Mostafa Pour-Mohammadi, Justitieminister i Rouhani’s kabinett att den särskilda rapportören för Mänskliga Rättigheter i Iran vid namn Ahmad Shaheed är en ”en politisk och korrupt uppdragsgivare”.

Mullah Pour-Mohammadi är en individ som tillsammans med 2 andra i regimens styrelse avrättade över 30.000 politiska fångar på order från den dåvarande högsta ledaren Ayatollah Khomeini.

Regimen i Iran har utökat utdragningen av fångarnas ögon, amputationer och andra typer av tortyr och bestraffningar i landet.

Trots FN:s generalförsamlings fördömanden av brotten mot mänskliga rättigheter är president Rouhani upptagen med resor utomlands där han ej står till svars inom det internationella samfundet.

4 kurdiska politiska fångar har påbörjat den fjärde månaden av hungerstrejk i protest mot deras dödsdomar.

Den ekonomiska krisen i landet  och inflationen har ökat med över 40% i jämförelse med det tidigare året.

Flera tusen iranier har mist livet på grund av de luftföroreningarna som orsakas av de icke-standardiserade bensin produkterna som används i landet.

Det Iranska revolutionära gardet har ett direkt inflytande i Syrien som kämpar för att behålla Bashar Assad vid makten, ett brott som har lett till att många syriska invånare massakrerats.

Befälhavaren Qasem Soleimani för Irans Qods-terrorverksamhet spelar en stor roll och är direkt ansvarig för operationerna som äger rum i Syrien. Nyligen har vi sett den fortsatta inblandningen av dessa Qods-styrkor i Irak där de har fått möta motstånd av folket i Anbar-provinsen.

Flyktingar och försvarslösa Iranska dissidenter i Irak har inte heller fått leva i fred då dessa har fått utstå ännu en missilattack, senast var den 26 December där lägret Camp Liberty attackerades för fjärde gången vilket resulterade i 4 dödsoffer med över hundra skadade.

Det verkar som att de europeiska regeringarna som har blivit fascinerade av Rouhanis tomma löften har glömt bort de fundamenta värderingarna av mänskliga rättigheter.

Utrikesministern Carl Bildt har meddelat att han skall resa till Iran den 3e Februari. Iranier som är bosatta i Sverige deltar aktivt vid de politiska valen och kräver att landets politiska tjänstemän i synnerhet UD att offentligt protestera mot dessa avrättningar som äger rum i Iran. Sverigebilden utifrån många Iraniers perspektiv betraktas som ett samhälle där mänskliga värden respekteras och bör därför inte förvrängas eller skadas på en internationell nivå.

Mideast Iran Economy

 

 

 

Reza Shafiee
NCRI, Stockholm