Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Sju hängdes kollektiv i Iran

Iranska regimen verkställde en kollektiv avrättning genom att hänga sju fångar i i Diezelabad-fängelset i den västliga Kermanshah på torsdag den 24 januari, rapporterade iranska medier som citerar provinsens åklagare.

Detta sker trots att FN:s människorättsexperter kallade på onsdagen för ett omedelbart stopp för avrättningar i Iran som ökat dramatiskt under de senaste veckorna.

Experterna konstaterar i sitt uttalande att den mer moderata tonen kring människorättsfrågor som hörs från Iran sedan Hassan Rohani kom till makten förra året har ännu inte någon inverkan på landets straffpraxis.

Som FFFI kunde rapportera nyligen genomförde iranska regimen 40 avrättningar genom hängning under årets två första veckor. Amnesty International rapporterade om samma siffror i ett uttalande den 16 januari och konstaterade att 33 av dessa avrättningar hade verkställts enbart under förra veckan.