Nyheter

75 procent av Irans utbildade kvinnor går arbetslösa

Tre av fyra utbildade kvinnor i Iran går arbetslösa idag och har tvingats till att bli hemmafruar, avslöjar regimens egna arbetslöshetssiffror.

Endast 25 procent av Irans professionellt kvalificerade kvinnor är kvar i arbete, enligt en professor vid Isfahans universitet. Landets höga inflation ska ha haft en direkt inverkan på arbetslösheten bland kvinnor och ska även ha bidragit till ett sjunkande antal kvinnliga studenter vid landets universitet, tillade professorn som uttalade sig anonymt.

Han tillade i en skarp kritik mot prästerskapets prioriteringar i samhället och tillade ”vi kan sälja olja och bygga kärnteknikanläggningar, men detta är inte ett tecken på utveckling i landet. Verklig utveckling är när vi utvecklas intellektuellt.”

Endast 30 procent av kvinnorna över 15 år i landet har ett arbete vilket är bara en procent högre än för 35 år sedan. Antalet kvinnor i iranska regimens regering är endast tre procent vilket placerar Iran på en elfte plats från slutet bland världens alla länder, sade professorn.