Motståndsrörelsen, Nyheter, Pressmeddelande

Fjärde missilattacken mot Camp Liberty, tre döda och flera skadade allvarligt, USA fördömer

Victims
Mohammad-Javad Saleh Tehrani, Abbas Namvar and Mahmood Bornafar

Lägret Camp Liberty beläget i närheten av Bagdads internationella flygplats och hemvist för iranska oppositionsmedlemmar Folkets mojahedin i Irak, besköts med dussintals missiler under torsdagen vid 21:15 lokaltid, enligt uppgifter till FFFI.

Minst tre personer, Bijan Tehrani, Mahmood Bornafar och Abbas Namvar. har dött och 50 andra lägerinvånare har skadats allvarligt, enligt de preliminära uppgifter som Förenade Föreningar för ett fritt Iran, har tagit del av.

bijan-tehrani
Bijan Tehrani

I en sällsynt kommentar till Reuters tog Wathiq al-Batat, befälhavare för milisgruppen al-Mukhtar armén, på sig ansvaret för torsdagens attack mot medlemmar av iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin i Camp Liberty och sade att hans grupp hade skjutit 20 Katyusha-raketer och granater mot lägret.

”Vi har flera gånger bett (irakiska regeringen) att utvisa dem från landet, men de är fortfarande här”, sade han till Reuters och anklagade gruppen för att kommunicera med sunnitiska och shiitiska politiker som enligt honom var kopplade till al-Qaida.

Al-Mukhtar armén är en relativt ny shiitisk milisgrupp i Irak, som enligt egen utsago stöds och finansieras av Iran, rapporterar Reuters. Batat är en före detta ledare för den mer välkända Kata’ib Hizbollah-milisen i Irak.

Shahriar Kia, talesman för Folkets mojahedin som bor i lägret Camp Liberty tillsammans med ca 3000 andra medlemmar av iranska oppositionsgruppen, sade till Reuters att två lägerinvånare hade dödats när en raket föll nära deras bungalow.

”Jag såg två bungalower som stod i lågor och svart rök vällde ut. Vi tar fortfarande skydd inne i bungalowerna av rädsla för mer beskjutningen”, sade han till Reuters.

Irakiska poliskällor bekräftade för Reuters att Camp Liberty hade attackerats med raketer och sade att fyra sårade exiliranier hade transporterats till ett sjukhus i västra Bagdad.

Över 50 människor dödades vid en separat attack mot medlemmar av Folkets mojahedin i lägret Camp Ashraf norr om Bagdad i september. Den attacken fördömdes av både USA och Storbritannien, rapporterar Reuters.

FFFI:s medlemmar kommer tillsammans med svenska anhöriga till invånarna i Camp Liberty samt sympatisörer till iranska oppositionskoalitionen, Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) att delta i protestaktioner på fredagen kl. 11:30 på Mynttorget i Stockholm och kl 11.45 vid Kungportsplatsen i Göteborg för att protestera mot denna oprovocerade attack mot försvarslösa lägerinvånarna i Camp Liberty. De kommer att kräva att UD och utrikesminister Carl Bildt bryter sin skamliga tystnad i detta avseende och fördömer torsdagens attack mot skyddade personer enligt fjärde Genèvekonventionen i starkaste ordalag.

USA fördömer torsdagens missilattack mot Camp Liberty som en terroristhandling i ett pressuttalande publicerad på amerikanska UD:s hemsida. ”USA fördömer i starkaste ordalag dagens raketattack mot Camp Hurriya [irakiska namnet för Camp Liberty] som enligt uppgifter har dödat och skadat lägerinvånare och dessutom även skadat irakiska poliser. Våra kondoleanser går till offrens familjer och vi hoppas på en snabb återhämtning för de skadade. … Från det ögonblick som vi fick kännedom om attacken, har vi varit i kontakt med FN:s Irakmission (UNAMI) och högt uppsatta irakiska tjänstemän för att säkerställa en snabb och omedelbar behandling för de sårade. Vi tackar både UNAMI och Iraks regering för att ett snabbt regerande, bland annat genom att tillhandahålla ambulanser och behandling till de allvarligt skadade”, amerikanska utrikesdepartementets taleskvinna Jen Psaki i ett pressuttalande på torsdagen.

”Vi fortsätter att uppmana irakiska regeringen att vidta ytterligare åtgärder för att säkra lägret mot ytterligare våld, bland annat genom att omedelbart installera ytterligare skyddsbarriärer, såsom bunkrar och t-väggar. Vi uppmanar även irakiska regeringen att fortsätta att uppfylla sina skyldigheter enligt avtalet med FN från den 25 december 2011 samt uppmanar den irakiska regeringen att hitta förövarna och hålla dem ansvariga för attacken”, tillade hon, läs pressuttalandet från amerikanska UD här ….

Sidan uppdateras allt eftersom fler information kommer in till FFFI.