Ekonomi, Nyheter

EU häver sanktioner först efter att Iran stoppar sitt kärnteknikarbete

EU:s regeringar utlovade efter måndagens ministermöte i Bryssel att de kommer att häva vissa sanktioner mot Iran så snart som Internationella atomenergiorganet (IAEA) verifierar att Teheran har stoppat sitt kärntekniska arbete enligt sina åtaganden under förra månadens interimsöverenskommelse, rapporterar Reuters från Bryssel.

Det är dock fortfarande oklart när interimsöverenskommelsen mellan iranska regimen och världens sex stormakter ska börja genomföras. Förhandlingarna kring ett genomförande stötte på problem i förra veckan när Obama-administrationen svartlistade ytterligare iranska företag och individer för brott mot gällande amerikanska sanktionslagar.

Iranska regimen åtar sig enligt förra månadens överenskommelse att ”inte göra ytterligare framsteg” vid sina anläggningar för urananrikning i Fordo och Natanz samt vid Araks tungvattenreaktor under ett halvår. Väl i drift kommer Arak-anläggningen att ge Teheranregimen tillgång till plutonium för vapentillverkning. Prästerskapet åtar sig dessutom att stoppa all urananrikning över 5% samt neutralisera hela sitt nuvarande lager av 20-procentigt uran genom att späda ut det till under fem procent.

Internationella atomenergiorgan (IAEA), FN:s kärntekniska övervakningsorgan, ska enligt överenskommelsen ansvara för att kontrollera om iranska regimen lever upp till sina åtagande under de sex månader överenskommelsen gäller. I utbyte kommer USA och dess allierade att ge Iran begränsade sanktionslättnader inom landets olje-, guld-, fordons- och petrokemisk industri samt inom landets civil flygindustri till ett uppskattat värde av cirka sju miljarder dollar.

I ett uttalande efter måndagens ministermöte sade EU:s utrikesministrar att Iran måste genomföra sin del av överenskommelsen i god tro. ”För sin del åtar sig rådet att … häva de EU-sanktioner som anges i (överenskommelsen) omedelbart efter att IAEA har verifierat Irans genomförande av de kärnteknikrelaterade åtgärderna”, sade EU:s utrikesministrar i uttalandet.

Irans vice utrikesminister Abbas Araqchi reste till Bryssel på måndagen för ett möte med EU:s utrikespolitiska chef Catherine Ashton, som ser över kontakterna med Iran på de sex stormakters vägnar, i avsikt att diskutera genomförandet av den kärntekniska interimsöverenskommelsen, rapporterar Reuters.

Ashton sade att det är Iran som har begärt om att hålla mötet, som kommer enligt planerna att hållas på tisdagen. Ashton sade till Reuters att hon hoppades på ett snabbt återupptagande av diskussionerna mellan expertgrupper från båda sidor kring hur och när överenskommelsen från förra månaden ska börja gälla.

”Jag har förstått att han kommer med några meddelanden till mig från utrikesministern (Mohammad Javad) Zarif”, sade Ashton till reportrar beträffande sitt möte med Araqchi.

”Jag förväntar mig att vi ska gå vidare för att så snart som möjligt komma överens om en tidsplan för genomförandet. Ambitionen vi har är att komma överens om ett datum som är möjligt”, tillade Ashton.

Storbritanniens utrikesminister William Hague varnade för att dessa förhandlingar kan ta tid.

”Även om vi har nått en interimsöverenskommelse, återstår det att förhandla fram detaljerna i genomförandet, och det kommer att finnas många svårigheter i det, så vi borde inte bli förvånade om dessa samtal är svåra”, sade han till reportrar i samband med utrikesministermötet på månadgen.

Hague tillade även att västerländska regeringar kommer att behålla ekonomiska trycket på Iran, som enligt de var orsaken till att iranska regimen kom till förhandlingsbordet vilket banade väg för förra månadens interimsöverenskommelse.

”Vi måste fortsätta vara vaksamma när det gäller våra sanktioner och upprätthålla de straffåtgärder som vi inte häver för att Iran ska ha ett tydligt incitament att sluta ett omfattande slutavtal”, sade han.

Inför måndagens ministermöte rapporterade flera internationella medier och även iranska regimens press att Sveriges utrikesminister Carl Bildt räknar med att EU kommer att erbjuda Iran vissa sanktionslättnader efter måndagens möte. Men det ser ut att eventuella sanktionslättnader kommer först efter att internationella samfundet har verifierat att iranska regimen uppfyllt sin del av interimsöverenskommelsen.