Engagemang, Nyheter, Pressmeddelande

FFFI fördömer EP:s Irandelegationens resa till Teheran

En grupp om fem ledamöter från Europaparlamentets delegation för förbindelser med Iran har återigen planerat att resa till Teheran den 12 december.

Nyheten om delegationens resa till Iran som leds av Tarja Cronberg, (De gröna/Europeiska fria alliansen) från Finland, kom som en chock för många iranier och har orsakat starka reaktioner från olika håll.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran, FFFI, anser att det planerade femdagarsbesöket med hänsyn till situationen för mänskliga rättigheter i Iran, kommer ytterst olämpligt. FFFI anser vidare att detta besök från Europas folkvalda representanter är en oförtjänt legitimering av prästerskapets envälde och en propagandaseger för den religiösa diktaturen i Iran, i synnerhet för den så kallade ”moderata” presidenten Hassan Rohani.

<

p class=”MsoNormal”>FFFI har därför i ett brev till de svenska representanterna i Europa Parlamentets Irandelegation uppmanat dem att avstå från resan samt att mana sina kollegor till att inte resa till Teheran och helt ställa in besöket.

Läs brevet nedan

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) är chockad över att höra nyheten om att Europa Parlamentets Irandelegation har återigen beslutat om att besöka Iran, denna gång, den 12 december.

Även årets planerade besök kommer ytterst olämpligt mot bakgrund av iranska regimens ökade repression mot regimkritiker och oppositionsmedlemmar i och utanför Irans gränser. Med över 500 avrättningar hittills under 2013 är detta besök från Europas folkvalda representanter en oförtjänt legitimering av prästerskapets envälde och en propagandaseger för den religiösa diktaturen i Iran, i synnerhet den så kallade ”moderata” presidenten Hassan Rohani.

Myten om en moderatregering ska inte ifrågasätta de demokratiska värderingar som ni bevakar och värnar.

Det är värt att påminna om att endast under Rohanis tid som president har minst 265 personer avrättats under en 150 dagars period samt att två personer har dödats genom det barbariska straffet stening.

FN:s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter i Iran, Ahmed Shaheeds rapport  ger en djupt oroande bild över den övergripande situationen för mänskliga fri- och rättigheter i prästerskapets Iran. Ahmed Shaheed sade nyligen i sin senaste rapport till FN:s generalförsamling om läget för mänskliga rättigheter i Iran att ”iranska myndigheter ständigt undergrävt pressfriheten i landet, fängslar journalister systematiskt och förföljer andra aktivister.”

Även FN:s generalförsamlings tredje utskott fördömde iranska regimens systematiska människorättskränkningar för den 60:e konsekutiva gången i FN-sammanhang efter att det antog resolutionen A/C.3/68/L.57 efter en omröstning i generalförsamlingen den 19 november.

Ni bör inte heller vara under illusionen att prästerskapets envälde har övergett sin illasinnade politik och ändrat karaktär över en natt till att bli en positiv och konstruktiv kraft i och för regionen eftersom det har accepterat en interimsöverenskommelse om dess kärnteknikprogram med världens stormakter.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) uppmanar Er att i egenskap av våra representanter i Europa Parlamentets Irandelegation göra Ert yttersta för att mana Era kollegor till att avstå från att åka till Iran och helt ställa in besöket. Detta är det minsta Europa Parlamentet kan, bör och förväntas göra för att stödja iranska folket och deras kamp för frihet och demokrati i sitt hemland.