Ekonomi, Nyheter

Iran har inlett förhandlingar med oljeföretag

Iran har inlett förhandlingar med potentiella investerare för att förebereder sig för ett eventuellt fullständigt borttagande av sanktionerna, sade oljeminister Bijan Zanganeh Financial Times.

Oljeminister Bijan Namdar Zanganeh uppgav att han haft möten med europeiska företag och ”indirekt” med amerikanska företag med syfte att bjuda tillbaka dem till Iran.

Många av Europas största olje-och gasbolag hade planerat flera miljarder dollar investeringar för att bidra till att utveckla iranska reserver. Men amerikanska påtryckningar drev bort dem från Iran i slutet av 2000-talet i av rädsla för att äventyra sina amerikanska intressen.

Bland företagen finns Total, Royal Dutch Shell, Eni och Statoil. Alla dessa har dragit sig ur Iran under senare år, frustrerade med oattraktiva villkor för oljekontrakt och under trycket av nya sanktioner. Oljeexporten har minskat från cirka två miljoner fat per dag i början av 2012 till ett snitt på 1,1 miljoner fat per dag under de första nio månaderna 2013, enligt IEA.

”Definitivt, ja, vi kommer att gå tillbaka, när och om sanktionerna hävs,” sade verkställande direktör för Total, Christophe de Margerie, på en presskonferens i Abu Dhabi i början av november. ”(Men) vi kommer inte att göra ett drag förrän denna period börjar.”

Irans andel av världens största gasfält är fortfarande en stor attraktion för europeiska olje-och gas-majors som arbetade på den enorma fält som Iran kallar South Pars innan USA: s sanktioner körde iväg dem.

Iran och P5 +1-gruppen har kommit överens om ett interimsavtal som ska gälla i sex månader och att detta är ett första steg mot en slutgiltig överenskommelse. Iranska regimen ska stoppa sitt arbete vid tungvattenreaktorn i Arak, inte utnyttja landets centrifuger av den nya generationen samt omvandla en del av sitt lager av uran.