Mänskliga Rättigheter, Motståndsrörelsen, Nyheter

PACE kräver oberoende internationell utredning av massakern i Camp Ashraf

Europarådets parlamentariska församlingens presidium kräver en utredning av morden i Camp Ashraf den första september och frigivning av sju iranier som tros vara i irakiska myndigheters förvar, skriver Europarådets parlamentariska församlingen (PACE) i ett uttalande på sin hemsida på torsdagen.

”Vi är bestörta över att förövarna av detta avskyvärda brott ännu inte ställts inför rätta nästan 12 veckor efter den dödliga räden. En oberoende internationell utredning måste genomföras så snart som möjligt”, PACE:s presidium i sitt uttalande med hänvisning till irakiska specialstyrkors massaker i Camp Ashraf den första september där 52 försvarslösa lägerinvånare dödades, flera med skott i huvudet med bakbundna händerna.

Sju iranska oppositionsmedlemmar, sex kvinnor och en man, samtliga från iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin, var kidnappade från Camp Ashraf under samma attack, tillägger uttalandet från PACE:s presidium.

Det finns indikationer på att dessa sju personer hålls frihetsberövade av de irakiska säkerhetsstyrkorna vid ett hemligt fängelse i Bagdad. De riskerar tortyr och annan misshandel och kan tvingas att återvända till Iran, skriver PACE:s presidium.

PACE:s uttalande från torsdagen den 21 november uppmanar irakiska myndigheter att frige de sju iranska oppositionsmedlemmarna, försäkra att de skyddas från tortyr och andra former av misshandel samt att de inte tvingas tillbaka till Iran, där deras liv skulle vara i fara.

PACE:s presidium uppmanar även FN:s flyktingkommissariat (UNHCR) att ge skydd till invånarna i Camp Liberty i enlighet med sitt mandat.