Motståndsrörelsen, Nyheter

Rapport: Maliki’s specialstyrkor bakom attacken mot Camp Ashraf

En icke-statlig människorättsorganisation anklagade på onsdagen irakiska styrkor för att ha utfört en blodig attack mot ett läger för iranska flyktingar där 52 asylsökande sköts ihjäl och sju, däribland sex kvinnor, kidnappades.

Den tyska människorättsorganisationen Rights for Migrants (Flyktingars rättigheter) som arbetade fram rapporten  tillsammans med en Washingtonbaserad advokat sade att deras rapport på 70 sidor ”bekräftar irakiska regeringens direkt inblandning i attacken” [mot Camp Ashraf] den första september, rapporterade AFP på onsdagen.

Människorättsorganisationen efterlyste en FN-utredning av attacken och tillade att intervjuer med de 42 överlevande från attacken mot Camp Ashraf, beläget i Iraks centrala Diyala-provins, ”sätter entydigt irakiska styrkor på platsen [vid tiden för attacken]”.

Rapporten sade att irakisk polis flyttade på avspärrningar som skyddade lägret för att släppa in omkring 120 beväpnade angripare, som talade med irakisk accent och som var klädda i uniformer identiska med dem som bärs av irakiska specialstyrkor.

”I två timmar gick angriparna runt i lägret och dödade 52 lägerinvånare och förstörde fastigheter värda miljoner dollar. Varje mördad individ sköts i huvudet eller nacken. Flera var handfängslade innan de blev avrättade”, enligt rapporten.

Rapporten framhåller att ”på grund av att omkring 1200 irakiska militär- och polisstyrkor fanns stationerade i närheten av lägret var det omöjligt för någon illasinnad angripargrupp att ta sig in på Camp Ashrafs område utan kunskap, välsignelse eller direkt godkännande av den irakiska regeringen.”

Rapporten tillade även att sju personer togs till gisslan och att de hålls enligt uppgifter i förvar i ett fängelse nära Bagdad. Rapporten kom samtidigt som irakiska premiärministern, Nouri al-Maliki, besökte Washington under en tredagarsresa där han under onsdagen träffade USA:s vicepresident och flera kongressledamöter. Maliki kommer att träffa USA:s president Barack Obama för ett möte i Vita huset på fredagen.

Flera människorättsorganisationer, människorättsaktivister, lagstiftare från Europa och tidigare ameriksnska statstjänstemän har uppmanat Obama att ställa in mötet med Makili om irakiska styrkor inte friger de sju iranska asylsökande som de håller som gisslan.

Läs uttalandet från Rights for Migrants i samband med tillkännagivande av rapporten (här …) och ta del av rapporten, här …