Nukleärt, Nyheter

Ännu ett resultatlöst samtal mellan iranska regimen och IAEA i Wien

Representanter från iranska regimen och Internationella atomenergiorganet (IAEA) kunde inte nå en överenskommelse efter den andra dagen av förhandlingar kring prästerskapets kärnteknikprogram i Österrikes huvudstad Wien på tisdagen.

Ett gemensamt uttalande efter den trettonde omgången av möten mellan parterna på på tisdagen indikerar att iranska regimen hade presenterat ett nytt förslag och att parterna hade beslutat att träffas igen i Irans huvudstad Teheran, den 11 november.

Trots ihärdiga frågor vid den gemensamma presskonferensen efter samtalen, vägrade båda sidor att avslöja detaljerna kring iranska regimens nya förslag.

IAEA:s vice generaldirektör Tero Varjoranta som talade på IAEA:s vägnar sade att ”[IAEA:s] generaldirektör Yukiya Amano och Irans vice utrikesminister Abbas Agachi hade haft ett ”konstruktivt möte” igår” och tillade ”att samtalen hade tagit upp tidigare och aktuella frågor på ett övergripande sätt”.

Iranska regimens representant vid IAEA, ambassadör Reza Najafi noterade att ”alla frågor behandlades på ett konkret sätt under mötet”, rapporterar flera internationella medier på tisdagen.

Han förklarade att iranska regimens nya förslag syftar till att vidta konkreta åtgärder och stärka samarbetet. Han tillade att ”Iran nu hade öppnat ett nytt kapitel med IAEA”, utan att förklara närmare vad iranska regimen har föreslagit konkret.

Samtidigt jublade iranska regimens nyhetsbyrå, Tasnim, över det gemensamma uttalandet och trumpetade parternas beslut att träffas i Teheran i nästa månad som en seger för ”Irans diplomati”.

”Iran presenterade ett nytt förslag på konkreta åtgärder som ett konstruktivt bidrag till att stärka samarbetet och dialogen med sikte på en framtida lösning på alla kvarstående frågor. … Efter de konkreta diskussionerna, beslutade parterna att hålla ytterligare ett möte den 11 november i Teheran för att ta detta samarbete framåt”.