Mänskliga Rättigheter

Med anledning av internationella dagen mot dödsstraff

Den 10:e oktober är den Internationella dagen mot dödsstraff. Dödsstraff är överlagt mord utförd av staten. Det är den mest avskyvärda formen av överlagt och planerat mord, där en stat på uppdrag av samhället i enlighet med en juridiskt förutfattad plan dödar en individ brutalt.

Begångna mord av medborgare i ett samhälle kan aldrig stoppas om staten ger sig själv laglig rätt att döda, alltså legalisera brottet ”mord”. Dödsstraffet är en stor bidragande orsak till den totala mängden av mord och brottslighet. Det måste ovillkorligen avskaffas i hela världen. Avskaffande av dödsstraff och att värdera mänskligt liv är de första stegen mot att bekämpa en ”kultur” av mördande i samhället.

Despotiska makthavare i länder som Iran utnyttjar dödsstraff för att skapa en atmosfär av rädsla i samhället. I dagens Iran avrättas politiskt oliktänkande, homosexuella, medlemmar ur religiösa och etniska minoriteter, och även minderåriga. Hundratals avrättas årligen för innehav eller smuggling av narkotika. Straffet för sex utanför äktenskap är stening, som är den mest barbariska form av avrättning. I fallet Iran kan man dessutom utöka denna lista över kriminella och avskyvärda juridiska straff med omänskliga straffmetoder som att dra ut ögon, kasta ut dödsdömda från höjder, amputation, piskning samt andra former av tortyr.

Många länder har avskaffat dödsstraffet under de senaste 50 åren. Den växande rörelsen mot dödsstraff har varit en betydande faktor för att stoppa denna omänskliga bestraffning. För den här rörelsen bör Iran vara ett land som kräver extra uppmärksamhet. Iran är det land som leder den mindre smickrande världsrankningen över antal avrättningar per capita. Iran under prästerskapets styre har avrättat över hundra tusen av sina egna medborgare under de senaste 34 åren. Detta motsvarar ett årligt genomsnitt på över 3000 personer där politiska fångar utgör majoriteten av offren. Avskaffandet av dödsstraff är ett viktigt krav från iranska folket som måste acceptera och göra enorma personliga uppoffringar för att öppet uttrycka sitt missnöje och kritisera prästerskapets medeltida politik.

Den 10:e oktober, Internationella dagen mot dödsstraff, är ett tillfälle för världen att ännu en gång stå upp för och med de förtryckta genom att fördöma dödsstraffet som 2000-talets barbari och kräva följande:

1 – Dödsstraffet måste avskaffas omedelbart, både i lagstiftning och i praktiken.

2 – Stening, den mest barbariska formen av dödsstraff som fortfarande utförs av islamistiska stater för olika brott, måste deklareras officiellt som ett brott mot mänskligheten. Varje stat, politisk organisation, grupp eller individ som förespråkar eller använder stening måste åtalas och dömas i internationella domstolar. Alla personer i världen som är dömda till döden genom stening måste få sina dom hävda omedelbart och villkorslöst.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) stöder den globala kampen för att stoppa dödsstraff i hela världen. Dessutom förklarar vi vår solidaritet med folket i Iran, och stödjer deras kamp för att avskaffa stening och alla andra former av avrättningar. Detta är ett viktigt steg i riktning mot att avsätta prästerskapets religiösa envälde.