Nyheter

Iran: Slagord mot usa fortfarande skanderas under fredagsbön

us flagDet skanderades “Död åt Amerika” och amerikanska flaggan brändes efter veckans fredagsbön i Teheran. Detta trots prästerskapets nya president, Hassan Rohanis utsträckta hand mot väst, hans löften om måttlighet och att lätta på spänningarna med omvärlden.

Fredagens ”väl korrigerade” demonstration kom veckan efter att prästerskapets nya president utsattes för skoattack och äggkastning vid sin ankomst till Teheran sedan han besökte New York för att delta i den årliga huvuddebatten i FN:s generalförsamling. Manifestationen var ämnad som ett styrkebesked från prästerskapets hårdföra fraktion och revolutionsgardets basij-milis för att visa var den egentliga makten ligger och att de har kraft att agera kraftfullt om det så behövs.

General Mohammad Ali Jafari, en befälhavare för prästerskapets mäktiga revolutionsgarde, kritiserade nyligen Hassan Rohani offentligt och sade att regimens nya president borde ha vägrat ta emot ett telefonsamtal från sin amerikanska motsvarighet.

”Om vi ser tjänstemän begå ett fel, kommer de revolutionära krafterna att utfärda nödvändiga varningar”, tillade Jafari som ser sig själva som försvarare av den ”islamiska” revolutionens värden.

Officiella diplomatiska förbindelser mellan Iran och USA bröts efter att prästerskapet usurperade iranska folkets demokratiska revolution i 1979 och efter stormningen av USA:s ambassad i Teheran, när regimen trogna miliser höll 52 amerikaner som gisslan i 444 dagar.

Bönledaren, som representerar prästerskapets högsta andlige ledaren Khamenei, sporrade publiken från podiet till att skandera “Död åt Amerika” vid minst två tillfällen under gårdagens fredagsbön.

Detta slagord upprepades sedan flera gånger av en grupp basij-miliser som hade samlats för en demonstration efter fredagsbönen och brände amerikanska och israeliska flaggor, som de nästan gör varje vecka.

Men Kazem Sedighi, en prästman som ledde veckans fredagsbön, försökte balansera sina uttalanden och sade att USA och Iran borde “samarbeta” i en kamp för att övervinna sanktioner som har lamslagit Irans ekonomi.

Sedighi kritiserade Washington över hotet om nya straffåtgärder mot Iran och uppmanade Obama att “komma och arbeta med” Rohani för att häva sanktionerna, som han hävdade inte bara skadat befolkningen i Iran. utan också i den bredare regionen, USA och Europa.

Sedighi påpekade dock att Iran inte skulle backa från sin rätt till ”fredlig kärnteknikverksamhet” och uttryckte förhoppning om att Rohanis politik skulle “rädda regionen och världen från en återvändsgränd och en kris”.

En annan talare på fredagen, Mohammad Hossein Saffar Harandi, som är ledamot i ett insynsråd till högsta andlige ledare, sade att ”USA bestämde sig för att reda ut saker med Iran genom diplomati på grund av den kris som det står inför över Syriens konflikt.

“Men, ärligt talat, vi behöver dem”, sade Harandi med hänvisning till USA. “Vi skulle vilja ha en öppning som kommer att häva dessa förtryckande sanktioner.” När publiken svarade med att ännu en gång skandera “Död åt Amerika” sade Harandi ”jag tog inte upp denna slogan som ni skandera.”