Nyheter

Iran varnar Obama “flip-flop” skadar tilltro

Iranska regimens utrikesminister, Javad Zarif, varnade Barack Obama på tisdagen för att “omsvängningar” hotar insatser riktade mot att skapa förtroende.

Hans kommentarer kom efter att USA:s president sade till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att det militära alternativet finns kvar på bordet i hanteringen av Irans kontroversiella kärnteknikprogram.

“President Obama behöver vara konsekvent för att främja ömsesidigt förtroende”, sade Javad Zarif i ett twittermeddelande.

“Flip-flop skadar tilltron till USA och undergräver landets trovärdighet.”

“Vi tar inga alternativ bort från bordet, inklusive militära alternativ, för att stoppa Iran från att skaffa kärnvapen”, sade Obama, bara några dagar efter hans historiska samtal med prästerskapets president Hassan Rouhani.

Obama har hävdat att Iran måste vidta verifierbara steg, genom åtgärder och inte bara ord, för att bevisa att landet fullföljer “sina internationella åtaganden fullt ut och att de inte strävar efter kärnvapen.”

Men han har också sagt att Iran har rätt till ett “fredligt” civilt kärnenergiprogram.

I mötet med Obama på måndagen varnade Israels premiärminister Netanyahu för att lätta på de tuffa ekonomiska sanktionerna mot Iran och krävde istället att dessa ska skärps för att få Iran att stegvis trappa ned sitt kärnvapenprogram.