Nyheter

Inget möte mellan Rohani och Obama i New York

Prästerskapets president, Hassan Rohani, bjöd inte på några större överraskningar i sitt tal till FN:s generalförsamling. Han påstod att iranska regimen är emot terrorism, extremism och kärnvapen samt att prästerskapets Iran är en demokrati som verkar för stabilitet och fred i regionen.

Rohani kritiserade USA och Israel utan att nämna länderna vid namn. Han fördömde sanktionerna men Rohanis tal till FN:s generalförsamling och hans kommentarer i samband med besöket i New York är inte lika krigiska som hans föregångare, Mahmoud Ahmadinejad. De verbala attackerna mot väst är bättre maskerade och retoriken mer vänlig men förmedlar samma budskap som tidigare.

Internationell press rapporterade under tisdagen att det inte blir någon handskakning eller ett historiskt möte vid FN:s generalförsamling mellan iranska regimens och USA:s president i år heller.

En väl insatt diplomat med insyn i planerna sade dock till nyhetsbyrån Associated Press (AP) att det var väldigt nära den här gången, så nära att man enligt diplomaten hade bestämt rum och beställt in vatten.

En myndighetskälla säger till AP att mötet var “för komplicerat” att genomföra för Iran. Reuters rapporterade under tisdagen att Hassan Rohani inte heller kommer att delta i generalsekreterarens traditionsenliga middag för statschefer i samband med FN:s generalförsamling eftersom det serveras alkohol under middagen. Om han hade närvarat kunde det ha varit ett tillfälle Honom och Obama att träffas i en icke-officiell möte eller kanske en handskakning.

Men prästerskapets president, Rohani, säger dock i en intervju med CNN att ”jag tror inte vi hade tillräckligt med tid att verkligen genomföra mötet.” Han tillade samtidigt under intervjun att de två länderna kommer att fortsätta strävan att närma sig varandra och att iranska folket har en vilja att skapa nya relationer. Rohani kallade även Förintelsen för ett fruktansvärt brott under intervju med amerikansk press, rapporterar brittiska Sky News.

Ledare från Iran och USA har inte mötts sedan iranska revolutionen 1979.