Ekonomi, Nyheter

Kanada fryser 14 konton tillhörande iranska regimen

En domare i Kanada har fryst mer än ett dussin kanadensiska bankkonton kopplade till iranska regimens regering på begäran av en grupp målsägare som kräver skadestånd från den Islamiska republiken för dess sponsring av terrorgrupper i Mellanöstern.

Listan över iranska konton och andra statsägda tillgångar i Kanada avslöjades förra veckan av utrikesdepartementet i ett försök att hjälpa offren och hålla Teheranregimen ansvariga för finansiering, utbildning och beväpning av Hizbollah och Hamas, skriver National Post.

Domaren vid överdomstolen Ontario Superior Court of Justice beordrade bankerna att frysa minst 2.6 miljoner dollar på 14 olika bankkonton.

Advokaterna kommer att återvända till domstolen den 30 september för att be om en tredskodom mot Iran.

I ett liknande fall i New York, beordrade en amerikansk domare i måndags att en skyskrapa i New Yorks ansedda Fifth Avenue som ägs av iranska staten ska konfiskeras och säljas efter att dess ägare fälldes för att medvetet ha brutit mot amerikanska Iransanktioner.

Domstolsbeslut i Ontario är den senaste konsekvensen av den lagstiftning som antogs i fjol vilken tillåter offer för terrorism som begåtts någonstans i världen sedan den första januari 1985 att söka rättelse genom kanadensiska domstolar.

Medan utländska regeringar hade immunitet mot stämningar tidigare, lyfte lagen om rättvisa för terrorismens offer, detta immunitet mot nationer som Kanada har listat som statliga sponsorer av terrorism.

Iran och Syrien placerades på listan av statliga sponsorer av terrorism i september förra året.

Teheranregimen har länge finansierat palestinska terrorister, dels genom sin paramilitära styrka revolutionsgardet. Iranska regimen har även utnyttjat den libanesiska shiitiska extremistgruppen Hizbollah som en allierad för att attackera iranska mål runtom i världen, från Sydamerika till Europa.