Nyheter

Kortvarig dröm om fritt internet i Iran

Iranier gick på tisdagen miste om en obegränsad tillgång till Facebook och Twitter nästan innan de visste att de hade tillgång till det.

Internationella press såväl New York Times (NYT) som Washington Post (WP) rapporterade på måndagen att iranska regimen verkar ha lättat på internetcensuren eftersom befolkningen har under dagen kunnat använda dessa tjänster obehindrat. Facebook, Twitter och andra sociala medier har varit spärrade i landet sedan folkliga protester i 2009.

Men brittiska tidningen The Guardian rapporterade på tisdagen att det var ett tekniskt fel som gjorde att filtren mot sociala medier försvann. Både Twitter och Facebook kommer att fortsatt vara blockerade i Iran.

Sociala medier har varit blockerade sedan landsomfattande regimkritiska protester i Iran efter det omtvistade presidentvalet i 2009. Men för nästan en hel dag i måndags, jublade folket över att de kunde använda dessa tjänster utan en VPN-programvara, vars användning är olagligt i Iran.

Internet har länge varit ett slagfält mellan iranska medborgaraktivister som driver på för ökade fri-och rättigheter i landet och de religiösa hökarna som förespråkar rigorös censur i syfte att skydda iranska samhället från farliga influenser från väst.

Iranska regimens nya president, Hassan Rohani, har upprepade gånger lovat att lätta på internetrestriktionerna. Det påstås även att han har ett Twitter-konto som hanteras av människor nära honom. Hans utrikesminister, Mohammad Javad Zarif, har dock en egen Facebook-sida och ett eget Twitter-konton som han använder aktivt för att engagera sig i aktuella debatter samt för att kungöra iranska regimens åsikter i olika frågor.

Vissa politiska insiders säger att måndagens mystiska obehindrade tillgång till Facebook och Twitter var ett försök från vissa grupper inom det iranska politiska etablissemanget – oklart exakt vem eller vilka krafter – för att mäta reaktionerna hos internetanvändare.

Men de konservativa hårdföra krafterna i Iran angav ett tekniskt fel som förklaring för den fria tillgången till dessa webbplatser. ”Om gud vill, var detta ett misstag”, sade domaren Abdolsamad Khoramabadi, en framstående röst inom den hårdföra fraktionen, rapporterar iranska regimens nyhetsbyrå Mehr. “Men om det skedde avsiktligt, kommer vi att konfrontera dem som står bakom det”, tillade han.

Khoramabadi varnade i söndags att Facebook splittrar familjer och hävdade att Facebook är orsaken till en femtedel av alla skilsmässor i USA. ”Vissa tjänstemän verkar vara omedvetna om farorna med den här webbplatsen när de talar om att släppa den fri”, sade han enligt nyhetsplatsen Khabaronline.

På tisdagen publicerade revolutionsgardets nyhetsbyrå Fars en lång och omfattande artikel där man  pekar ut farorna med sociala medier.

Facebook häver gränsen mellan det privat och det offentliga, skrev Fars i en ledarartikel i syfte att rättfärdiga regimens censur.

Fars försvarade regimens internetcensur genom att hävda att ”många kvinnor väljer profilbilder utan att respektera den islamiska klädkoden, Hejab.” “Facebook siktar på att sudda ut våra kulturella förbindelser mellan det privat och det offentliga. Det finns inga gränser på Facebook och det är mycket farligt”, tillade Fars.

Men i ett annat tecken på att måndagens fria tillgång till Facebook och Twitter kan ha varit en test, gratulerade Reza Rashidpour, en välkänd TV- ankare som medverkade i Rohanis valkampanj, iranierna på måndagen för den obegränsade tillgången till sociala medier samtidigt som han varnade folket för dess användning.

“Vi hoppas att vårt folk ska hålla sig för sig själva och att våra tjänstemän ska vara tålmodiga” sad han.

Om att häva censuren nu verkligen var en test, föreföll den att avslöja ett uppdämt hunger efter mindre begränsningar och mer interaktioner. Ett Twitter-meddelande med texten “Hej världen, vi twittrar utan restriktioner från Iran”, var vidarebefordrades

(re-tweeted)  hela 900 gånger, med många Twitter-användare som välkomnande Iran till Twitter och många iranier som skrev att man knappt kunde tro det som hade hänt.

Men prästerskapet visade återigen att det motsätter sig och inte kan acceptera obegränsad tillgång till Twitter och Facebook. Därmed blev iranska folkets dröm om ett fritt internet kortvarigt, inte mer än en dag.