Nyheter

Iranska regimen satsar på nätpropaganda

Iranska regimens hyckleri och lömskhet visar sig nu även gälla dess politik för användning av internet. Medan regimen blockerar Facebook och andra sociala medier för vanliga iranier har regimens nya president, Hassan Rohani, tydligen uppmanat sina kabinettsministrar att öppna egna Facebook-sidor, rapporterar Associated Press (AP) på måndagen som citerar en nyhet från Irans  reformvänliga dagstidning, Shargh.

Detta initiativ ska enligt nyheten vara ett försök från Rohani att ge presidentkansliet ett nytt ansikte som är ”mer ansvarig” och ”tillgänglig” till skillnad från hans stridslystne föregångare, Mahmoud Ahmadinejad.

AP analyserar nyheten och skriver ”den övergripande inriktningen av Rohanis regering är ändå tydligt: att arbeta för mer samverkan och att försöka nå ut via internet för både bildjustering liksom omedelbar diplomati kring viktiga aktuella frågor, till exempel ett eventuellt militärangrepp mot Teherans allierade Syrien och försök att återuppta samtalen om Irans kärnteknikprogram.”

En del tidningar i Iran spekulerade på måndagen att Rohanis initiativ för statliga Facebook-konton kan signalera en lättnad för vissa internetrestriktioner.

Iranska regimens chef för internetövervakning, Gholam Hossein Mohseni Ejehei, som leder rådet för övervakning av innehållet på internet avfärdade detta och sade att ”det är inte tid för att häva förbudet mot  Facebook och andra webbplatser.

Kommentarerna kommer samtidigt som iranska regimen och den högsta andlige ledaren Ali Khamenei är livrädda för folkliga protester mot regimen och gör sitt yttersta för att förhindra en upprepning av de scener som utspelade sig i 2009 efter det fuskpräglade presidentvalet där Ahmadinejad ”åter valdes som president”. Sociala medier och framförallt Twitter spelade en avgörande roll för iranska folket, i synnerhet för ungdomar, att organisera sig för regimkritiska protester över hela landet.

Sedan dess har regimen intensifierat sin internetövervakning och arresterat flera bloggare och internetanvändare och sympatisörer till iranska oppositionsgrupper som kritiserat regimen eller dess destruktiva politik.

Men med Rohanis ankomst verkar nu sociala medier vara ett bra verktyg för prästerskapets ledare att sända ut flera olika budskap samtidigt för att vilseledda och förvirra opinionen och på så sätt motverka en resolut internationell politik gentemot Iran i tider då krisen kring landets misstänksamma kärnteknikprogram blir alltmer akut.

Det kan också vara en lömsk taktik för att hävda att regimen är populär på hemmaplan och tolererar ”öppna och meningsfulla debatter.” Detta genom att blockera och skrämma bort regimkritiska röster samtidigt som man uppmuntrar och släpper genom regimvänliga krafter i syfte att utnyttja antalet följare som en indikation på prästerskapets och den nya presidentens stora popularitet.

Samtidigt skriver AP i sin rapport på måndagen att flera ministrar inom Rohanis kabinett har avfärdat att de har någon Facebook-sida och varnat för att sidorna är falska. Regimens kommunikationsministerium förnekade i ett uttalande förnekar rapporten från dagstidningen Shargh om att dess chef, Mahmoud Vaezi, hade en Facebook-sida. En nyhetssajt, Khabaronline.ir, rapporterade att oljeministern, Bijan Zanganeh, har ingen koppling till någon Facebook-sida som påstår sig vara hans.

Men säkert är det att iranska regimens nya utrikesminister, Javad Zarif har ett Twitter-konto som han använde i förra veckan för att skicka ut en nyårshälsning till det judiska folket. Utrikesministern, Zarif, är också aktiv på Facebook och frågade nyligen sina Facebook-följare att inte stjäla hans namn och bild för sina inlägg. ”Jag är tacksam för att ni publicerar era synpunkter under ert eget namn. Jag är bara ansvarig för mina kommentarer”, skrev Zarif på sin Facebook-sida enligt AP.

Ett Twitter-konto under Rohanis namn skickade en liknande nyårshälsning till judiska folket men Rohanis medhjälpare sade senare att Twitter-meddelandet inte kom från den nya presidenten.

Iranska regimens högsta andlige ledare Ali Khamenei är inte heller helt frånvarande från internet. Hans kansli upprätthåller en officiell webbplats. Det spekuleras i att han även har en Facebook-sida och ett Twitter-konto i syfte att sprida sitt budskap och sina åsikter. Men han har varken förnekat eller bekräftat dem vilket ökat spekulationerna om att dessa ska vara hans inofficiella röst.

Man kan endast spekulera om detta så länge det inte bekräftas officiellt. Men det är oklart varför endast han kan sprida sitt budskap och sina åsikter obehindrat via sociala medier medan vanliga iranier riskerar förföljelse och arrestring för att göra just det som han påstås göra, nämligen sprida sina åsikter.