Nyheter

Khamenei varnar USA för att ingripa i Syrien

expertradIranska regimens högsta andlige ledare, Ali Khamenei, anklagade på torsdagen USA för att utnyttja attacken med kemiska vapen i Syriens inbördeskrig som en förevändning att blanda sig i landet.

”När det gäller Syrien, är attacken med kemiska vapen en förevändning … Amerikanerna försöker leka med orden och låtsas att de har blivit indragna i detta fall av humanitära syften”, sade Khamenei under ett möte med regimens Expertförsamling.

”Jag tror att amerikanerna gör misstag i Syrien och de har känt effekterna och kommer säkerligen att lida skada”, varnade Khamenei USA i talet, vars text är publicerade på hans officiella hemsida.

Khameneis tal visar iranska regimens fortsatt orubbliga stöd för Syriens diktator Bashar al-Assad, dess närmaste allierade som av västmakterna anklagas för att ha använt kemiska vapen i en attack mot oppositionens fästen i en förort till Damaskus, den 21 augusti. Omkring 1400 människor däribland över 400 barn gasades ihjäl under attacken, enligt amerikanska tjänstemän.

Qassem Soleimani, befälhavare för Quds-styrkan, iranska regimens elitstyrka för operationer utomlands, sade på onsdagen att den Islamiska republiken kommer att ”stödja Syrien till slutet”, enligt revolutionsgardets nyhetsbyrå.