Engagemang, Nyheter

Demonstranter kräver Obama att agera efter attacken mot Camp Ashraf

Anhöriga till Camp Ashrafs invånare, sympatisörer till iranska nationella motståndsrådet (NCRI) och exiliranier demonstrerade på Mynttorget i Stockholm för att uppmärksamma söndagens massaker på försvarslösa civila i Camp Ashraf.
Demonstranterna kräver att Obama agerar efter attackerna mot Camp Ashraf.
Bilder: Mojtaba Fathi
Deltagarna i demonstration i Mynttorget krävde att USA ska hedra och uppfylla sina tidigare löften till lägerinvånarna i Camp Ashraf om att garantera deras säkerhet och välbefinnande. Söndagens massaker var den femte brutala attacken mot civilbefolkningen i Camp Ahraf och Camp Liberty, medlemmar av iranska oppositionsgruppen, Folkets mojahedin. Därför räcker det inta att endast fördöma söndagens massaker och kräva att irakiska regeringen, som själva står bakom massakern, ska göra en oberoende utredning av händelsen samt ställa de ansvariga inför rätta.
Deltagarna krävde att USA tar ett omedelbart initiativ och verkar för att ta upp Ashraf- och Liberty-invånarnas utsatta situation i FN:s säkerhetsråd i avsikt att säkra civilbefolkningens skydd genom en permanent stationering av FN:s blå hjälmar i lägren. Ett annat alternativ i syfte att säkerställa lägerinvånarnas välbefinnande och säkerhet är att amerikanska regeringen och FN omedelbart förflyttar alla lägerinvånare till USA.
Bakgrund
Under söndagen attackerade irakiska väpnade styrkor, under premiärministern, Nouri al-Malikis befäl, försvarslösa medlemmar av iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin i Camp Ashraf på en direkt begäran från iranska regimen.
Enligt uppgifter i media besköts lägret med raketer innan irakiska specialstyrkor och väpnade styrkor slog till mot de försvarslösa och sårbara civilbefolkningen i lägret. 52 lägerinvånare dödades, dussintals skadades flera allvarligt och nio lägerinvånare saknas efter söndagens hänsynslösa attack där irakiska styrkor skött skarpt mot invånarna med avsikt att döda.
Bilder och filmklipp som invånarna i Camp Ashraf kunde sprida till omvärlden visar en kallblodig massaker. Flera av dem visar lägerinvånare med bakbundna händer som har avrättats med skott i huvudet, ansiktet och nacken. En annan visar hur skadade som sökt vård på lägrets klinik har skjutits ihjäl.
Dessa fega handlingar mot försvarslösa civilbefolkning, som även åtnjuter statusen Skyddade Personer under fjärde Genèvekonventionen, är att likställa  med brott mot mänskligheten och krigsbrott.