Nyheter

Syriska oppositionen: Iran och Hizbollah styr syriska regimen

”Den syriska regimen styrs inte av Syriens president Bashar Assad utan det är shiitiska Iran och den libanesiska rörelsen Hizbollah som styr regimen”, sade Ahmad Jarba, ledaren för den syriska oppositionen Fria syriska armén i en intervju på söndagen med Londonbaserade arabiska dagstidningen Al-Hayat.

Jarba sade att syriska rebeller kontrollerar mindre än hälften av landet och tillade att om syriska rebeller skulle få bättre vapen kunde de förändra situationen ytterligare.

Han uppmanade Gulfstaterna att göra mer och påpekade samtidigt att ”Bashar är en mördare och en kriminell”. Ahmad Jarba uteslöt alla politisk uppgörelse som skulle lämna Bashar al-Assad kvar vid makten och krävde att han ska straffas för sina brott.

Jarba anklagade dessutom Iraks premiärminister Nouri al-Maliki för att tillåta ”krigare och extremister att ta sig in i Syrien [genom Irak]” till stöd för Assads regim och på begäran av Iran.

Konflikten, som började 2011, har lett till att mer än 100 000 har dödats medan miljontals har tvingats fly sina hem och är nu flyktingar i grannländerna.

Jarba sade under intervjun att krigare från jemenitiska gruppen Houthi stöder iranska och Hezbollah krigare som strider i landet till stöd för Assadregimen. Jemens regering anklagar iranska regimen för att beväpna och stödja Houthierna.

Internationella medier har länge rapporterat om att den libanesiska terroristorganisationen, Hizbollah, har på order av iranska regimen mobiliserat en betydande del av sina väpnade styrkor till Syrien för att hjälpa till att säkra en vändning för Damaskusregimen som tvingats till reträtt på flera fronter efter strider med Fria syriska armén .

Stärkt av välutbildade Hizbollah-krigare och Irans stöd, har Assads armé på senare tid kunnat avancera mot de sunnimuslimska rebellerna. Ett exempel är söndagens framfart i staden al-Qusayr, nära gränsen till Libanon, där den syriska regimen började en ny offensiv.