Nyheter

Iranska revolutionsgardet stoppar indiskt oljefartyg

Iranska regimens revolutionsgarde stoppade på tisdagen ett indiskt oljetankfartyg i Persiska viken, rapporterar Indiens engelskspråkiga dagstidning, the Times of India på torsdagen.

Källor insatta i händelsen sade att fartyget, MT Desh Shanti, transporterade olja från Irak till Indien när det stoppades av iranska revolutionsgardet på tisdagen, i en utveckling som kan komma att få allvarliga internationella följder.

Oljetankfartyget som ägs av statliga Shipping Corporation of India stoppades enligt uppgifter på internationellt vatten i Persiska viken innan fartyget tvingades in på iranskt vatten.

Händelsen har tagit de indiska myndigheterna med häpnad då fartyget transporterade olja från Irak, ett land som har gått om Iran som Indiens näst största oljeleverantören efter Saudiarabien.

Sent på onsdagskvällen var fartyget på väg till Bandar Abbas hamn eskorterad av iranska revolutionsgardet.

Iranska regimen hävdar att fartyget stoppades på grund av miljöhänsyn eftersom det förorenande iranskt vatten. Men indiska myndigheter ser detta som ett bräckligt resonemang, rapporterar Times of India och tillägger att indiska regeringen bedriver hektiska diplomatiska förhandlingar med iranierna sedan i tisdags för att säkra fartygets frisläppande.

Indien har under senaste året vidtagit åtgärder för att minska importen av iransk råolja på grund av amerikanska och europeiska sanktioner mot Iran. Indiens import av iransk råolja föll med mer än 26,5 procent under räkenskapsåret april 2012 till mars 2013.

Trots det fanns det ingen anledning till oro för att  Teheranregimen skulle kontra med sådana drastiska åtgärder som händelsen i tisdags.

För Indien är det inte långsökt att dra slutsatsen att Teheran är irriterad över Indiens växande råoljeimport från Irak och att fartyg beslagtaget kan vara ett sätt [för Iran] att visa sitt missnöje, skriver Times of India.

Men detta har inte bara konsekvenser för relationerna mellan Indien och Iran utan även internationellt, eftersom det kommer att väcka frågor om vad Teheran avser att göra i Persiska viken, där det har hotat tidigare med att använda våld för att visa sitt inflytande i oljehandeln, tillägger dagstidningen Times of India.

Iranska regimen hotar med jämna mellanrum om att blockera det strategiskt viktiga Hormuzsundet, där nästan en femtedel av världens oljeproduktion passerar, som en vedergällning mot hårdare sanktioner från Europa och USA.