Ekonomi, Nyheter

Svenskt rederi anklagas för brott mot Int. sanktioner

shipEtt svenskt rederi driver för närvarande ett tankfartyg som enbart har lagt till i iranska oljehamnar och kan potentiellt transportera bränsle till flera iranska militärbaser, enligt nyhetssidan Washington Free Beacon.

Stockholm Chartering AB driver ett fartyg som verkar endast trafikera linjer tvärsöver Irans södra gräns i Persiska viken.

Fartygets transporter kan möjligen utgöra ett brott mot gällande amerikanska och europeiska sanktioner mot Iran, enligt uppgifter från den ideella organisationen United Against Nuclear Iran (UANI) till Washington Free Beacon.

Fartyget, Persien, har under de senaste två månaderna sett lägga till nära flera iranska hamnar vilka är kända som nav för Irans petrokemiska exporter och landets militär, enligt UANI.

Persien, som ägs av Stoc Holding, “verkar driva en bestämd linje till stöd för Irans petrokemiska export och gör på sin hemsida reklam för kontakter med iranska enheter som finns på sanktionslistan”, säger UANI:s ordförande, den tidigare amerikanska FN-ambassadören, Mark Wallace, på onsdagen.

“Stoc Holdings affärsverksamheter undergräver såväl amerikanska, europeiska och FN:s sanktioner som insatser från ansvarsfulla icke-statliga aktörer ämnade att isolera iranska regimen samt motverka Irans smuggling och spridningsaktiviteter”, säger Wallace vidare.

Fartyget “Persien” ser ut att vara ett av de mest aktiva icke-iranska fartyg som frekventerar Irans petrokemiska anläggningar vid Bandar Imam Khomenei, Lavan Island och hamnen i Chah Bahar i Iran.

“Persien”, verkar dessutom driva en regelbunden och bestämd linje mellan dessa iranska anläggningar”, skriver nyhetssidan, Washington Free Beacon med hänvisning till UANI:s uppgifter.

Persiens verksamhet är särskilt oroväckande enligt experter eftersom fartyget har setts resa från Irans främsta raffinaderier till flera platser som är nära iranska marinbaser.

“UANI är mycket oroad över att Persiens petrokemiska leveranser till Chah Bahar kan komma att stödja den Islamiska republikens marina insatsstyrkor i den närbelägna hamnen i Konarak samt iranska regimens insatsstyrkor från flygvapnet i närliggande Chah Bahar/Konarak flygcenter”, säger Wallace till Washington Free Beacon och hänvisar till befintlig fartygsspårningsdata som tydligt visar vilken väg fartyget, Persien, har trafikerat.