Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Amnesty-oro för politisk fånge i Iran

arash sadeghi
Arash Sadeqi har inlett en hungerstrejk sedan den första juni

Människorättsorganisationen Amnesty International uttrycker stark oro över situationen för den hungerstrejkande politiska fången Arash Sadeghi och uppmanar till brådskande agerande för att rädda hans liv.

Den 26 -årige studenten har hållits i isoleringscell utan åtal sedan han greps i januari 2012. Arash Sadeqi startade en hungerstrejk sedan den första juni i protest mot brutal tortyr i Evin fängelset och är idag i behov av vård.

Arash Sadeghi, politisk aktivist och filosofistudent, greps ett antal gånger i samband med de landsomfattande protester som bröt ut efter presidentvalet 2009 och dömdes i juni 2010 till sex års fängelse och sjuttiofyra piskrapp. Men senare reducerades hans dom till ett års fängelse och fyra år villkorligt.

Arash Sadeghi har även arresterats vid ett flertal andra tillfällen mellan januari 2010 och januari 2012, och släpptes igen mot borgen.

I en intervju med ”Danehjoonews” i november 2010 berättade han om hur regimen utsatte honom för brutal tortyr i fängelset för att tvinga honom bekänna samarbete med oppositionsgruppen Folkets Mojahedin (PMOI) och med vänner i exil framför kamera. När han vägrade, hotade hans förhörsledare att arrestera hans mamma och se till att hans far förlorar sitt jobb inom militären.

Arashs mor dog av hjärnblödning när säkerhetsstyrkor genomförde en räd mot hennes bostad i november 2010.

URGENT ACTION GROWING FEARS FOR HUNGER STRIKER IN IRAN…