Kultur, Nyheter

Minst 14% av iranier över sex år är analfabeter

Ali Bagherzadeh, chef för Literacy Movement (Irans analfabetsrörelse), tillkännagav i veckan att minst 14% av iranier över sex år och 7% av åldersgruppen mellan 10 till 49 i Iran är analfabeter.

”Siffrorna är baserade på statistik från 2011”, förklarade Bagherzadeh och tillade att det inte finns några administrativa hinder för att utrota analfabetismen i landet men att myndigheterna inte visar något seriöst intresse för att ta tag i problemet på allvar.

Begherzadeh sade vidare att brist på motivation bland analfabeterna att lära sig de nödvändiga kunskaperna är annars ett stort hinder mot de befintliga programmen.

Irans motsvarighet till Statistiska Centralbyrån meddelade nyligen att 25% av de vuxna i landet har endast slutfört sin lågstadieutbildning.

Nyhetssidan Tabnak rapporterade i mars förra året att 11 miljoner iranska vuxna har låg läskunnighet och att över 15% av befolkningen över sex år är analfabeter.

National Literacy, (Irans analfabetsrörelse) grundades efter 1979 års revolution i Iran med målet att utrota analfabetismen i landet. Men efter 34 år med prästerskapet kvarstår problemet än idag trots Irans enorma resurser och välstånd.