Nyheter

Rohanis doktorsavhandling kan vara ett plagiat

Ett skotskt universitet bekräftade i veckan att det har mottagit ett klagomål om att iranska regimens nya president, Hassan Rohani, har plagierat delar av sin avhandling för ett doktorsexamen som han erhöll under 1990-talet, rapporterar brittiska tidningen Daily Telegraph.

Iranska aktivister har analyserat delar av Rohanis doktorsavhandling, ”The Flexibility of Sharia (Islamic Law) with reference to the Iranian experience” (ungefär, Sharias (islamisk lag) flexibilitet med hänvisning till den iranska erfarenheten), som Glasgow Caledonian University hade godkänt och upptäckt att dessa är väldigt likt meningar i en annan bok författad av en afghansk författare.

Behdad Morshedi, en iransk författare baserad i London, sade till Daily Telegraph att Rohani tycks ha plagierat delar av en bok författad av Mohamad Hashem Kamali, en afghansk författare och tillika ordförande för International Institute of Advanced Islamic Studies (Internationella Institutionen för Avancerade Islamiska Studier).

“Kamali är nära förknippad med regimen men hans bok publicerades i hans eget namn och extrakten är i stort sätt identiska”, sade Morshedi i kommentarer till Daily Telegraph med hänvisning till Rohanis avhandling.

Morshedi, som är pseudonym för den Londonbaserade författaren, tillade att “vi ska lämna in ett upprop och uppmana universitetet att dra tillbaka hans [Rohanis] doktorsexamen.”

Charles McGhee, en talesman för Glasgow Caledonian University, bekräftade enligt Daily Telegraph att deras personal hade fått in [liknande] anklagelser från en annan aktivist i USA och sade att universitetet ”kommer att granska ärendet.”