Nyheter

Iranska regimens egna medier kritiserar regimens hårda censur

irancensurIranska regimens censur och restriktioner på media inför det så kallade presidentvalet i nästa vecka är så kvävande och inträngande att till och med regimens egna medier har börjat protestera.

Mer än hundra personer inom regimens presskår, bland de reportrar från revolutionsgardets nyhetsbyrå Fars, med uppgift att rapportera från nästa veckas presidentval har i ett uttalande kritiserat den repressiva granskningen av deras nyhetssidor, rapporterar Iranska nationella motsåndsrådet (NCRI) på sin hemsida på söndagen.

Nyhetsbyrån Mehr, som står under underrättelsetjänstens insyn, skriver att ”det faktum att en icke-relaterad källa kontaktar de officiella medierna och kräver att de ska stryka vissa delar av sin rapport, eller filtrerar deras webbplatser, är något som har använts i stor utsträckning under det senaste året.”

Prästerskapets ledare blir alltmer paranoida över varje kritisk granskning av valet trots att alla kandidater är utvalda av den högsta andlige ledaren, Khamenei, och att det redan finns rykten om att rigga valet i syfte att producera fram det resultat som Khamenei önskar.

Även de presidentkandidater som har godkänts av regimens mäktiga Väktarråd, ett råd som utses direkt och indirekt av Khamenei, har under de senaste dagarna kritiserat de hårdare restriktionerna mot landets internet.

Under onsdagen sade en av kandidaterna Mohammad Reza Aref att internet slås på och av efter behag utan att förklara vems behag som styr befolkningens tillgång till internet.