Nyheter

Misstänkta iranska agenter gripna i Turkiet

Turkisk polis hävdade på torsdagen att 15 utländska medborgare har arresterats för att ha hetsat folkmassan till våldsamma demonstrationer mot regeringen i landet, rapportera turkiska och internationella medier.

Enligt turkiska medier är vissa av de arresterade iranska medborgare som har anknytning till iranska regimens underrättelsetjänst.

En av de iranska medborgarna som arresterats för att ligga bakom och provocera fram senaste tidens våldsamma demonstrationer i huvudstaden, Ankara, heter Shayan Shamloo, enligt turkisk media som hänvisar till regeringskällor.

Samma regeringskälla sade till turkiska medier att myndigheterna misstänker att Shayan Shamloo har kopplingar till den iranska underrättelsetjänsten.

Turkiet har under senaste veckan skakats av våldsamma protester. Detta efter att turkisk polis använde övervåld och tårgas för att stoppa en fredlig protestaktion i förra veckan i Istanbul mot regeringens planer på att bygga bland annat ett köpcenter och en moské vid Gezi Parken, som är en av stadens få kvarvarande gröna miljöer.

Den regeringsvänliga tidningen Star Daily rapporterade på tisdagen att en annan iransk medborgare vid namn  Ramin Sarabi (AKA Riza) hade arresterats i staden Erzurum, anklagade för att planera en attack mot en delegation av The Wise Man Group (den vise mannens grupp). En grupp som har till uppgift att bedöma reaktionen hos befolkningen i provinsen Erzurum beträffande resolutionen om en fredsprocess med Kurdistans arbetarparti (PKK).

Sarabi tros ha kopplingar till iranska revolutionsgardet enligt en utredning från den allmänna åklagarmyndigheten i Erzurum.

Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan antydde på måndagen att det kan finnas en utländsk inblandning i senaste dagarnas protester och sade att den turkiska underrättelsetjänsten arbetar för att avgöra om det finns någon utländsk koppling till de pågående protesterna.