Nyheter

Irans ledare uppmanar kandidater att inte blidka väst

Irans högste ledare Ali Khamenei uppmanade presidentkandidaterna på tisdagen att inte göra eftergifter för att blidka väst, en underförstådd tillrättavisning till de presidentkandidater som har sagt att de skulle fokusera på att förbättra den islamiska republikens relationer med andra länder.

Khamenei:s kommentarer, som har sista ordet i alla statliga frågor, är en röd linje till kandidater som anger hur långt de kan gå, och en påminnelse om att de härskande prästerna snarare än presidenten bestämmer i alla viktiga politikområden.

”Vissa, följer denna felaktiga analys – att vi borde göra eftergift till fiender för att reducera sin ilska – att stätta andras intressen före den iranska nationen – detta är fel”, sade Khamenei under ett tv-tal som markerar 23:e årsdagen av den islamiska republiken grundare Ruhollah Khomeini.

Khamenei:s rådgivare i utrikesfrågor, Ali Akbar Velayati, sade på fredagen att Iran behöver ”försoning med världen” för att lösa problem som hög arbetslöshet och inflation.

En annan kandidat, Hasan Rowhani, har också signalerat att han skulle minska klyftor mellan Iran och väst över dess omtvistade kärnenergiprogram som västvärlden befarar har en militär dimension, vilken Iran förnekar.

Khamenei sade att ” fienders vrede ” härstammar från den islamiska republikens existens.

Han sade att ekonomin är Irans största problem, men föreslog att ekonomiska problem skulle kunna förbättras genom att minska konsumtionen och förvaltning.

”Om vår nation kan vara kraftfulla och minska sin konsumtion, om nästa president kan hantera ekonomin, kommer fienden att vara försvarslös i sin konfrontation med den iranska nationen”, sade Khamenei

Khamenei sade också att” Irans fiender ” har för avsikt att ställa till problem under valen genom att skapa oroligheter under valprocessen. En våg av protester följde Irans omstridda presidentvalet 2009.