Nyheter

En delegation från afghanska talibaner besöker Iran

En delegation från afghanska talibaner har nyligen besök iranska huvudstaden Teheran för samtal med iranska regimens underrättelsetjänst, skrev Associated Press (AP) från Teheran med hänvisning till en rapport från Revolutionsgardets nyhetsbyrå, Fars, på lördagen.

Talibanerna, en grupp radikala sunnimuslimer i Afghanistan har länge påståtts vara prästerskapets svurna fiender utifrån uppfattningen att de motsätter sig den shiitiska grenen av islam som regimen i Iran förespråkar och påstår sig företrädda.

Fars gav inga detaljer kring samtalen eller vad som ska diskuterats utan konstaterade bara att besökarna kom från talibanernas politiska kontor i Qatar. Regimens andra medier valde att inte ens rapporter om delegationens besök som AP beskriver som historiskt.

Talibanerna öppnade nyligen ett politiskt kontor i Qatar i syfte att skapa en mötesplats där Afghanistans president Hamid Karzais sändebud kunde föra samtal med gruppen för att försöka hitta ett fredligt slut på det 12-åriga kriget i landet.

Besöket signalerar att Iran söker en roll som regional medlare i konflikten, enligt AP:s analys.

Iranska regimen hjälpte USA och FN med att installera en interimsregering i Afghanistan med  Hamid Karzai som president månader efter att amerikanarna i samråd med prästerskapet besegrade Talibanerna i 2001.

Enligt BBC:s dokumentär från 2009, Iran och västvärlden (Iran and the West), höll representanter från iranska regimen och USA flertalet möten vid FN:s högkvarter i New York innan amerikanska invasionen av Afghanistan för att diskutera och välja ut mål för den kommande amerikanska operationen.

Erfarenhet från tidigare förhandlingar där fred kommit till stånd tack vare prästerskapets inblandning och medling visar dock att försöken mer sannolikt resulterar i ökade terroristattacker och kaos snarare än stabilitet och fred.