Nyheter

Iran: Ahmadinejad fördömer väktarrådets valbeslut

Prästerskapets president Mahmoud Ahmadinejad fördömde väktarrådes beslut att utesluta hans nära medhjälpare från nästa månads presidentval.  Han sade att beslut var en handling av ”förtryck”, och att han kommer att ta ärendet till landets högste ledare.

Hans kommentarer publicerades på hans hemsida, president.ir, dagen efter det att väktarrådet diskvalificerade Esfandiar Rahim Mashaei från den slutgiltiga kandidatlistan.

Trots Ahmadinejads löfte att överklaga, är det osannolikt att väktarrådet fattade sitt beslut utan välsignelse av högste ledaren ayatolla Ali Khamenei.

Väktarrådet godkände bara åtta kandidater som främst stöds av hårdhänta präster.

”Jag tror att rätten för en förtryckt man inte kommer att trampas på denna nivå i ett land där det finns Velayat-e-Faqih”, sade Ahmadinejad med hänvisning till Irans islamiska statsskick där en topp prästman fungerar som högste ledaren och den slutliga myndigheten i alla frågor av staten.

Presidenten kallade Mashaei ett ”fromt, rättmätiga och kompetent man”.

Men han kritiker anklagar honom att vara ledare för en ”avvikande ström” som syftar till att undergräva prästerskapets islamiska styre och äventyra hela systemet med prästmännens absoluta styre (Velayat-e Faqih).

Väktarrådet diskvalificerad även ex-president Akbar Hashemi Rafsanjani, trots hans rejäla politiska roll i de senaste tre decennierna

Hans avvisande räknas som en demoraliserande slag mot reformvänliga grupper och ökar chanserna för en Khamenei regeringstrogna vinna valet.