Nyheter

En ytterligare humanitär katastrof i Camp Liberty måste stoppas

Chefen för iranska regimens underrättelsetjänst, Heidar Moslehi, reste nyligen till Irak för att på allvar följa upp planerna på att utvisa medlemmar av den iranska oppositionsgruppen, Folkets mojhedin (PMOI) från Irak.

Moslehi anlände i Bagdad i måndags och träffade irakiska premiärministern, Nouri al-Malikis rådgivare för säkerhetsfrågor, Faleh Fayyaz. I kommentarer till iranska regimens egna tv-kanaler sade Moslehi inför samtalen att ”en seriös uppföljning av utvisningen av Folkets mojhedin från Irak är en särskild fråga för Iran som vi ska diskutera. Vi är fast beslutna om att driva ut den här gruppen från Irak och med samordning på plats, hoppas vi att denna grupp ska utvisas från Irak. Och att deras öde avgörs så snart som möjligt.”

Moslehi tillade, ”vi (Iran) har 35 års erfarenhet av att bekämpa terrorism och vi är redo att ge vår expertis för att genast etablera full säkerhet för befolkningen i Irak.”

Dagen innan Moslehis besök i Irak skickade chefen för FN:s Irakmission Martin Kobler ett brev till Iranska nationella motståndsrådets valda president Maryam Rajavi där han hotade med ytterligare en irakisk attack mot Camp Ashraf.

Kobler skrev, ”[irakiska] regeringen har nu beslutat att gå vidare med att stänga Camp Ashraf genom rättsliga förfaranden. Observera att vi (FN:s Irakmission) inte på något sätt förknippar oss med irakiska regeringens förfarande i detta avseende”.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) varnar för att en massaker likt massakern i Srebrenica kan vara nära förestående i Camp Liberty.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) uppmanar regeringen och utrikesdepartementet att vidta skyndsamma och aktiva åtgärder i både FN och EU för att säkra Liberty-invånarnas krav på omedelbar kollektiv säkerhet. Denna kollektiva säkerhet under rådande omständigheter kan garanteras om alla Liberty-invånare flyttas gemensamt till USA eller EU, om än tillfälligt, för att därifrån vidare bosätta sig i tredje länder. Detta i linje med internationella lagar samt USA:s tidigare skriftliga löften om säkerhet och skydd till varje enskilt invånare i Camp Ashraf och Camp Liberty.

Om en omedelbar förflyttning av alla lägerinvånare till USA eller EU inte är möjligt, kräver Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) att regeringen och utrikesdepartementet utnyttjar Sveriges röst i FN och EU för att se till att lägerinvånarna genast får återvända till Camp Ashraf som är 80 gånger större och har bättre faciliteter som gör att lägerinvånarna inte är lika sårbara för framtida missilattacker.

Ett nästa steg för att säkerställ Liberty-invånarnas skydd är att FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon utser en ny särskild representant för Camp Liberty-frågor då Martin Kobler, chef för FN:s Irakmission, är en av orsakerna till att Camp Liberty omvandlats till ett dödsfält för dess invånare.

Camp Liberty besköts med över 40 raketer den nionde februari detta år. Åtta lägerinvånare, medlemmar av iranska oppositionen Folkets mojahedin dödades och över 100 skadades.

Se kort videoklipp från FOFI:s möte i Europaparlamentet, den 27 mars, där den alarmerande situationen i Camp Liberty och hoten om nya attack diskuteras, klicka här …

Se senator Robert Torricellis anförande vid samma möte, klicka här …