Motståndsrörelsen, Nyheter

UNHCR uppmanar till skydd av iranska dissidenternas läger

FN:s flyktingorgan (UNHCR) uppmanade medlemsstaterna i ett pressmeddelande på fredagen att garantera säkerheten för iranska dissidenter bosatta i Camp Liberty i Irak vilka hotades tidigare denna vecka av en milisgrupp som även tog på sig ansvaret för en dödlig raketattack mot lägret förra månaden.

Uttalandet kom dagen efter en internationell konferens följd av ett möte i FN:s huvudbyggnad i Genève där Marjam Rajavi, Iranska nationella motståndsrådets valda president, ledamöter från Schweiz och Europaparlamentet, framstående amerikanska politiker samt människorättsaktivister varnade FN och USA för en stundande massaker och krävde att de tar sitt ansvar gentemot Librty-invånarna genom att vidta omedelbara åtgärder för att säkerställa deras skydd och säkerhet.

”UNHCR förnyar sin djupa oro över säkerheten för invånarna i Camp Liberty i Irak mot bakgrund av hotet från en grupp som sade sig ligga bakom raketattacken mot lägret den nionde februari som dödade sju personer och skadade dussintals”, sade UNHCR i sitt pressuttalande och tillade “Camp Liberty-invånare har rätt till internationellt skydd enligt folkrätten.”

UNHCR uppmanade Iraks regering att göra sitt yttersta för att skydda lägrets invånare medan internationella samfundet finner en säker plats för lägerinvånarna utanför Irak.

Ledaren för iranska prästerskapets nybildade shiitiska militantgrupp i Irak, ”Mukhtar armén”, hävdade i intervjuer med ledande arabiska tidningar och Associated Press på tisdag att gruppen hade genomfört den senaste raketattacken och lovade ytterligare attacker mot Campa Liberty.