Nyheter

Svensk delegation på besök i Iran

En svensk delegation ledd av Kabinettssekreterare Frank Belfrage har rest till Iran på måndagen, rapporterar iranska regimens nyhetsbyrå IRNA.

Frank Belfrage har bland annat träffat iranska regimens vicepresident Esfandiar Rahim Mashaei och Mohammad Javad Larijani chef för regimens högsta råd för mänskliga rättigheter. Den senares bror, Sadeq Larijani, chef för prästerskapets rättsväsende som finns på EU:s sanktionslista för ansvar och delaktighet i människorättskränkningar.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) är chockad och anser att det är högst orimligt att besöka Iran i en tid då prästerskapet isoleras och straffas internationellt för dess ovilja att samarbeta kring sitt illasinnade kärnteknikprogram.

Det är helt oacceptabelt att en delegation från Sverige med sin närvaro indirekt legitimera en av vår tids värsta diktaturer. Det är moraliskt bankrutt och ett slag i ansiktet på de alla individer och politiska fångar som få betala det högsta priset för sin kamp för ett fritt och demokratiskt Iran.