Ekonomi, Nyheter

Stormakter planerar lätta guldsanktioner mot Iran

Stormakter planerar att erbjuda för att lätta på sanktioner mot handeln med guld och andra ädelmetaller med Iran i utbyte mot att Iran stänger urananrikningsanläggningen Fordow, rapporterar Reuters på fredagen som citerar anonyma västerländska tjänstemän.

Tjänstemännen sade att erbjudandet ska presenteras till Iran under samtal med Iran 26 februari i Almaty, Kazakstan.

Man är ändå skepsis att Iran är redo att göra en överenskommelse med stormakterna före presidentvalet 14 juni.

Gruppen, som inkluderar Storbritannien, Kina, Frankrike, Tyskland, Ryssland och USA – och är känd som P5 +1 vill att Iran gör mer för att bevisa att landets kärnenergiprogram är för endast icke-militära ändamål och möjliggöra bredare FN:s inspektioner.

Hårdare amerikanska sanktioner har slagit ihjäl Turkiets guld för gas handel med Iran och har stoppat statsägda långivare, Halkbank, från att behandla andra nationers energi utbetalningar till oljeproducenten, OPEC, sade bankirer på fredagen.

Handel med turkiska guldtackor till Iran via Dubai har redan torka upp eftersom banker och återförsäljare minskade köpa ädelmetaller för att undvika sanktioner förknippade med handeln.

Turkiet, Iran största naturgas kund har betalat Iran för sin import med turkiska lira, eftersom sanktioner hindra den från att betala i dollar eller euro.

Iranier använder sedan turkiska valutan lira som är placerat i Halkbank konton för att köpa guld i Turkiet, och kurirer fraktade ädelmetaller värda miljontals dollar i handbagage till Dubai, där kunde säljas för utländsk valuta eller skickas till Iran.