Mänskliga Rättigheter

Minst sjutton avrättade i Iran

I följden av avrättningsvågen har Iran avrättat minst 17 personer under den gångna veckan, rapporterar lokala medier.

Lördagen den 30 december avrättades en 27-årig afghansk medborgare från Herat genom hängning i norra staden Damgan efter att ha dömts för att sälja runt två kilo crack-kokain. Han var identifierad endast genom sina initialer MM.

Samma dag avrättades fyra iranska medborgare i staden Yazd i centrala Iran.  Tre av dem var dömda för våldtäkt och den fjärde var dömd för smuggling av heroin och opium.

Under torsdagen den 28 december avrättades minst 12 personer i olika städer.

Sex salafister avrättades i det ökända Ghezelhesar-fängelset i Teheran på torsdagsmorgonen anklagade för att ha varit delaktiga i mordet på en sunniprästman.

Bahram Ahmadi, Asghar. Rahimi, Behnam. Rahimi, Mohammad Zaher Bahmani, Kayvon Zand Karimi och Hoshyar Mohammad var anklagade för att tillhöra en salafistisk grupp enligt rapport till FFFI.

Fyra andra av de åtalade i detta fall heter Hamed Ahmadi, Kamal Mowla’ii, Jehangir  Dehghani och Jamsid Dehghani. De har enligt uppgifter inlett en hungerstrejk och flyttats till isoleringscell.

Ytterligare fyra personer avrättades i fängelset Qezelhesar. Två av dem identifierades som Mansour Bayat och Dostali Mohamadi.

Minst två andra fångar avrättades i det centrala fängelset i Orumieh på lördagen utan att identifieras av prästerskapets myndigheter.

Den Islamiska republiken, som bestraffar mord, våldtäkt, väpnat rån, narkotikahandel och äktenskapsbrott med döden, avrättar flest antal personer per capita och är strax efter Kina i listan över länder som avrättar flest individer.

Minst 503 personer har avrättats sedan början av året i Iran enligt FFFI:s beräkningar.

Amnesty International har fördömt avrättningarna men Teheran säger att dödsstraffet är nödvändigt för att upprätthålla lag och ordning och att den tillämpas först efter ”grundlig” rättegång.

Prästerskapets styre är dock känt för att hålla summariska rättegångar för påhittade brott där den åtalade förvägras träffa sin försvarsadvokat och rätten till en rättvis rättegång.