Engagemang

Protesterade mot Iraks inhumana restriktioner

Sympatisörer och anhöriga till medlemmar av iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin (PMOI), bosatta i Camp Ashraf och Camp Liberty i Irak, trotsade vinterkylan på lördagen och samlades på Mynttorget för att protestera mot Iraks inhumana restriktioner mot lägerinvånarna.

Måndagen den 24 december anklagade Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), irakiska regeringen för en av PMOI-medlemmarnas död efter att myndigheter hindrade honom från att uppsöka sjukhus förra månaden.

Behrooz Rahimian, en PMOI-medlem, dog av hjärtstillestånd söndagen den 23 december vid lunchtid lokaltid, en månad efter att irakiska underrättelsetjänsten stoppade honom från att ligga kvar på sjukhus för [fortsatt] vård, skrev NCRI i ett uttalande från samma dag.

Behrooz är den andra lägerinvånare som dör i Camp Liberty. Det första dödsfallet inträffade den 20 mars 2012 när Bardia Amir-Mostofian dog till följd av hjärtstillestånd efter en påtvingad och förhastad flyttningsprocess.

NCRI skrev i sitt uttalande att de inhumana restriktionerna som införs mot lägerinvånarna i Liberty sker under insyn av irakiska regeringen och anklagar Iraks premiärminister som ytterst ansvariga för Behrooz Rahimians död eftersom den inte lät honom få adekvat läkarvård.

läs mer Behrooz Rahimians dödsorsak…