Nyheter

Ericsson bygger ut mobilnät åt Irans förtryckarregim

Det svenska telekommunikationsbolaget Ericsson arbetar med Irans största mobilteleoperatör att utöka sitt nätverk och har lovat att stödja en annan iransk mobiloperatör till 2021, enligt intervjuer och en intern bolagsdokument.

I ett brev från en av Ericssons vice vd:ar till MTM Irancells ägare, som Reuters tagit del av, står det bland annat att det svenska bolaget inte ska göra något för att öka mediernas intresse ytterligare för affärerna. Det sägs också att Ericsson vill stärka samarbetet och tillsammans med ägarna lösa alla problem och utmaningar som MTM Irancell ställs inför. Inte direkt ett ordval som tyder på en avtrappning.

Fredrik Hallstan, talesman för Ericsson, bekräftade att företaget för närvarande arbetar med en ny utbyggnad projekt för “Mobile Communication Co of Iran” (MCCI), men sade satsningen, som transportören kallar Fas V, omfattas av ett avtal som Ericsson undertecknades 2008. “Vi har inte förlängts några avtal … med MCCI och vi har inga planer på att göra det heller”, sade han.

Ericssons medverkan kommer vid en tidpunkt då många västerländska företag har slutat göra affärer i Iran på grund av internationella sanktioner. Nokia Siemens inte deltar i den nya utbyggnaden och på kinesiska ZTE säger en talesman att de inte är inblandade, “såvitt han vet”, rapporterar Reuters.

“Det är beklaglig Eriksson väljer kortsiktiga ekonomiska vinster före det moraliska värde och hjälper indirekt det iranska förtryckarapparaten att för att övervaka de som kämpar för demokrati i landet och slå hårdare mot det oppositionella och folket”, säger Mojtaba Ghotbi presstalman för FFFI.

“FFFI:s medlemmar efterfrågar effektiva åtgärder och aktiva insatser från Sverige som ska underlätta och påskynda en demokratisk förändring i Iran medan Ericsson och andra företag går den motsatta vägen och bidrar till mer förtryck”, tillade han.