Mänskliga Rättigheter

EU uttrycker oro över rapporter om omgående avrättning av politisk fånge

Talesman för europeiska unionens högsta representant i utrikesfrågor och säkerhetspolitik, Catherine Ashton, gjorde följande uttalande i dag:

“Den höga representanten är djupt oroad över rapporter om att avrättningen av politisk fånge Gholamreza Khosravi Savadjani kan vara nära förestående. Hon vädjar om nåd och kräver att straffet skulle omvandlas. Hans dödsdom strider mot Irans internationella åtaganden enligt Internationell konvention om medborgerliga och politiska rättigheter.

”EU har en stark och principfast ställning mot dödsstraffet. EU:s höga representant upprepar sin uppmaning till Iran att stoppa alla förestående avrättningar och att införa ett moratorium för dödsstraffet”.

Reza Khosravi står anklagad för ekonomisk hjälp till oppositionsgruppen Folkes Mojahedin samt spioneri mot prästerskapet.