Engagemang

Glädjetåg i Stockholm efter besked om borttagning från terroristlista


Glädjen är stor bland de flera tiotals anhängare och sympatisörer till den iranska motståndsrörelsen Folkets Mojahedin i Stockholm som deltog i en spontant glädjetåg på lördag efter att kom nyheter om att gruppen ska tas bort från USA:s terroristlista över utländska organisationen. Utrikesminister Hillary Clinton väntas inom kort formellt tillkännage beslutet, uppger en regeringstjänstemän. Det här är något som glädjer sympatisörer och anhängare till Folkets Mojahedin i Stockholm.

”Jag har en obeskrivlig känsla av glädje. Detta är det som vi har väntat på länge. Nu är det äntligen över. Nu kommer att kampen mot den iranska religiös diktaturregimen ta nya fart”, säger en av deltagarna i det glädjetåget som rullade på Stockholms gator på lördag.

”Dagens beslut är inte bara en seger för iranska oppositionen men också en seger för hela iranska folket men också för rättssäkerheten, säger en annan deltagare. Vi vet att 15 år av orättfärdig och grundlös svartlistning har skadat den iranska oppositionens och iranska folkets kamp för en demokrati Iran. Men nu är det över. Vi måste nu tänka på nya banor och tag nya tag i kampen mot prästerskapets styre i Iran.

Det vi ser idag är att sanningen överkommer alla skamliga och dolda komplotter för att tillmötesgå diktaturers önskan. Folkets Mojahedin fördes i USA:s svartlista 1997 som en eftergift till prästerskapet i Iran med hopp om att starta en dialog med regimen. Beslutet att avföra Folkets mojahedin från terrorlistan signalerar i sig början till slutet för eftergiftspolitiken gentemot prästerskapet” säger Vahid.