Nyheter

Ahmadinejad: väst skapar torka i Iran genom att förstöra regnmoln innan de når över landet

Prästerskapets president Mahmoud Ahmadinejad anklagar ”Irans fiender” för att driva genom en illasinnad plan med målet att skapa torka i Iran genom att förstöra regnmoln innan de når över landet, rapporterade flera iranska webbplatser på tisdag.

Ahmadinejad som annars är känd för sin anti-amerikanska och anti-israeliska retorik har gjort liknande kommentarer tidigare. Förra året anklagade han väst för en komplott med målet att orsaka torka i den Islamiska republiken.

“Fienden förstör molnen som leds mot vårt land och det är ett krig som Iran kommer att vinna”, sade Ahmadinejad på måndagen, enligt flera webbplatser inklusive  BBC:s persiskspråkiga webbplats och www.snn.ir.

Iran har en av världens torraste klimat och tjänstemän har varnat länge för allvarliga regnbrist i delar av landet vilket kan leda till förhållande som påminner om torka.

Ahmadinejad skapat huvudrubriker i det förflutna, inte minst genom att förneka förintelsen, en hållning som drog rasande kritik från politiker över hela världen.

Iranska regimens myndigheter har vid upprepade gånger anklagat väst för att ta till komplotter för att undergräva prästerkapets ledarskap.

Iranska regimen är även i strid med USA och dess allierade över omtvistade kärnenergiprogram som väst befarar syftar till att utveckla kärnvapen.

Teheran förnekar att dess program har militära ambitioner trots att flera delar av den kärntekniska verksamheten göms i officiella militäranläggningar.

I början av augusti detta år rapporterade SvD att den amerikanska Mellanvästern och High Plains-regionen har drabbats av den värsta torkan på 56 år. Enligt rykten ska detta vara en vedergällning från Revolutionsgardets nya väder-krigsenhet som besvarat USA:s riktade attacker mot iranska moln med samma medel, om man nu tror Ahmadinejads analogi vill säga.