Mänskliga Rättigheter

Anhöriga och sympatisörer till iranska oppositionen inför avrättning

Nya uppgifter till FFFI visar att iranska regimen ökar sitt förtryck mot anhöriga och sympatisörer till iranska oppositionsgruppen, Folkets mojahedin som hölls frihetsberövade i prästerskapets fängelsehålor.

FFFI rapporterade nyligen om en protestaktion på Zahedans centrala fängelse där politiska fångar protesterade mot ökat förtryck och försämrade förhållanden i fängelset.

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) varnar i ett uttalande på söndagen för den alarmerande situationen för politiska fångar i regimens fängelser och lyfter fram situationen för tre politiska fångar, Manouchehr Meymanat, Ali Moezzi, och Gholamreza Khosravi-Savadjany.

Samtliga är sedan några år tillbaka dömda till långa fängelsestraff anklagade av regimen för kopplingar, stöd eller samarbete med iranska oppositionsgruppen, Folkets mojahedin.

Det ökade trycket på den iranska oppositionen, dess sympatisörer och familjemedlemmar i Iran kommer samtidigt som prästerskapet ser ut att förlora sin främsta allierade i regionen när den folkliga oppositionen i Syrien vägrar ge upp inför den syriska diktatorn, Bashar al-Assads skoningslösa Iranstödda våld.

Gholamreza Khosravi-Savadjany, 45, en tidigare politisk fånge under 80-talet, står idag inför en omedelbar avrättning efter att ha bistått iranska oppositionens Tv-station med ekonomiskt stöd.

Iranska regimens så kallade ”domstolsväsende” har dömt honom till döden för det av prästerskapet påhittade brottet Moharebeh (krig med Gud).

Som FFFI kunde rapportera tidigare detta år, har Reza Khosravi tvingats spendera 40 månader av sin fängelsetid på isoleringscell och även utsatts för grym tortyr för att ha vägrat acceptera regimens villkor att delta i en tv-sänd bekännelse och smutskasta iranska oppositionen, Folkets Mojahedin.

Även Amnesty International (AI) har uppmärksammat hans fall och varnat för att han står inför en omedelbar avrättning. AI har startat en blixtaktion sedan den 10 augusti 2010 i avsikt att stoppa avrättningen.

Manouchehr Meymanat, 48 arbetade som ingenjör på biltillverkarföretaget SAIPA innan han greps i 2010 endast för att ha haft kontakt med sin syster som är medlem i oppositionsgruppen, Folkets mojahedin. Han förflyttades till det ökända Evin-fängelset i Teheran direkt efter sin arrest och dömdes till fyra års fängelse i exil (innebär att straffet avtjänas i en annan provins än hem provisen) i en skenrättegång kort därefter.

Manouchehr Meymanat sitter idag i Borazjan-fängelset i exil, där han delar en 20 kvadratmeters cell med 80 andra vanliga brottslingar. De senaste uppgifterna säger att hans hälsa har försämrats drastiskt sedan han förflyttades till detta fängelse och hans tillstånd idag är kritiskt.

Ali Moezzi, 63, en sympatisör till Folkets mojahedin greps den 15 juni 2011 för tredje gången endast några dagar efter att han hade genomgått en operation och befann sig i ett kritiskt tillstånd.  Han arresterades enbart för att ha deltagit i begravningsceremonin för Mohsen Dokmehchi, en välkänd politisk fånge och sympatisör till oppositionsgruppen Folkets mojahedin i Iran som torterades till döds i fängelset efter att regimens bödlar nekade honom cancerbehandling.

Ali Moezzi var först arresterad under 80-talet och hade gripits i Teheran för en andra gång på grund av att besöka sina två barn i Camp Ashraf. Trots att han lider av olika sjukdomar som cancer, svår artrit i halsen samt njursvikt har han hållits i fängelset i flera år och fått utstå tortyr. Under senare tid har regimens bödlar förvägrat honom medicinsk behandling i fängelset i ett försök att öka trycket på denna politiska fånge.