Mänskliga Rättigheter

17 avrättningar i två veckor, totalt 220 sedan början av 2012

Vågen av avrättningar fortsätter i Iran med 17 avrättningar under de senaste två veckorna och totalt 220 sedan början av 2012.

Enligt uppgifter till FFFI har en fånge avrättats i staden Iranshahr,  i sydöstra Iran, genom hängning  den 19 juli efter att regimens rättsväsende anklagade honom för mord på en befälhavare för Revolutionsgardet. Mannens namn och ålder har enligt FFFI:s senaste uppgifter inte offentliggjorts av prästerskapet.

Under samma avrättade regimen en 28-årig kvinnlig fånge genom hängning vid Adel-abad-fängelset i staden Shiraz samt en man genom hängning på offentlig plats  i samma stad.

Iranska regimen avrättade dessutom åtta fångar i staden Qazvin bland dem en icke-namngiven far och son avrättade 9 juli respektive 17 juli . Den 16 juli avrättades tre fångar i staden Kerman, två fångar i staden Zahedans centralfängelse. Veckan tidigare, den 8 juli 2012 avrättades flera fångar i staden Baft-Keraman.

Därmed uppgår antalet avrättningar till minst 220 sedan början av året 2012. Man ska även komma ihåg att mörkertalet är stort när det gäller regimens avrättningar i landets olika fängelser.

Chefen för iranska regimens säkerhetsstyrkor sade till statliga medier den 14 juli 2012 i fråga om det ökande antalet avrättningar i landet att ”mild attityd betyder inte att vi ska lägga ner batongerna och le mot de skyldiga. När en person avrättas är det som att en bortskämd del av kroppen som behöver amputeras”.