Mänskliga Rättigheter

Ökat förtryck mot Irans arabiska minoritet, fem inför omedelbar avrättning

Iranska regimen ökar sitt förtryck av den arabiska minoriteten med massarresteringar av aktivister samt ett ökat antal dödsdomar som utfärdats efter skenrättegångar bakom stängda dörrar, rapporterar engelska tidningen Guardian torsdagen den 19 juli 2010.

Guardian skriver att aktivister har varnat för att minst fem arabiska fångar som i nuläget hålls frihetsberövade i Karoun-fängelset i staden Ahvaz i södra delen av Iran står inför stundande avrättning.

De fem männen, Hadi Rashedi, 38, Hashem Shabani, 32, Mohammad-Ali Amouri, 34, och två bröder Seyed Mokhtar Alboshokeh, 25 och Seyed Jaber Alboshokeh, 27, har dömts till döden efter orättvisa och mycket bristfälliga rättegångar.

Guardian hänvisar till Human Rights Watchs uppgifter och rapporterar att männen greps av säkerhetsstyrkor i februari 2011.

Även Amnesty International (AI) har uppmärksammat männens fall i en blixtaktion-kampanj där människorättsorganisationen skriver att männen enligt uppgifter har utsatts för tortyr och står inför omedelbar avrättning.

AI tillägger att en sjätte man, även han från Irans arabiska minoritet, Ahwazier, har dömts till 20 års fängelse.

Människorättsorganisationen understryker att samtliga män tillhör Irans arabiska minoritet, Ahwazier, och gripits i samband med sina aktiviteter för ökade rättigheter för den arabiska minoriteten. Även AI påpekar att männen har fått sina respektive domar efter orättvisa rättegångar.

För att delta i Amnestys kampanj för att rädda männens liv, klicka här