Nyheter

Snaran dras åt kring iranska regimens allierade i Mellanöstern

Amerikanska tjänstemän har på torsdagen identifierat självmordsbombaren som genomförde en dödlig attack mot israeliska turister i staden Burgas som en medlem av en terroristcell från Hizbollah som opererat i Bulgarien och letat efter israeliska mål.

Detta bekräftar Israels påståenden direkt efter terrordåden, vilket gör att spänningen med Iran ökar, skriver NYT vidare. En ledande amerikansk tjänsteman sade att den amerikanska underrättelsetjänstens nuvarande bedömning var att onsdagens självmordsbombare som dödade fem israeler, hade agerat “i enlighet med en tydlig vägledning” om att slå till mot israeliska mål vid det första och bästa möjliga tillfället. Vägledningen ska enligt NYT:s rapport ha getts av Iran till Hizbollah som är den libanesiska militantgruppens främsta sponsor.

Två andra amerikanska tjänstemän bekräftade för NYT att Hizbollah ska ha legat bakom bombningen, men avböjde att ge ytterligare detaljer.

En högt uppsatt israelisk tjänsteman sade på torsdagen att attacken i Burgas var en del av en intensiv våg av terroristattacker runtom i världen utförda av två olika organisationer, Hizbollah och iranska Revolutionsgardets utlandsstyrka, Qods-styrkan.

Al-Arabiya skriver samtidigt på sin nätupplaga på torsdagen om den libanesiska banksektorn som återigen är tillbaka i rampljuset efter att EU:s samordnare för terroristbekämpning Gilles de Kerchove valt att starta en granskning av banksektorn i Libanon.

Kerchove planerar att besöka Libanon inom närmaste framtiden för möten med ett antal libanesiska tjänstemän i EU:s strävan att spåra Hizbollahs pengar, rapporterar al-Arabiya och hänvisar till en rapport från den libanesiska tidningen Annahar.

Kerchove besök i Libanon är resultatet av den senaste tidens internationella påtryckningar mot libanesiska banksektorn om att förklara sina olagliga affärer med den Iranstödda terroristgruppen Hizbollah.

United Against Nuclear Iran (UANI), en icke-statlig organisation baserad i USA har riktat sin senaste kampanj mot den libanesiska banksektorn som den, i en rapport publicerade i Wall Street Journal, anklagar för att tvätta Hizbollahs pengar samt att vägra följa internationella sanktioner mot Iran och Syrien.

Amerikanska justitiedepartementets brottsenhet har enligt al- Arabiya begärt att få spåra den shiitiska affärsmannen Adnan Hassan Tajeddine samt att få tillgång till hans bankkonton.

Tajeddine som begärt sig själv i konkurs i USA, anklagas för att ha smugglat pengar åt Hizbollah. Joseph Torbey, ordförande för bankföreningen i Libanon, tillbakavisade påståenden om att landets banksektor inte följer internationella sanktioner och kallade försöken till att dra åt snaran [kring libanesiska banksektorn] för en konspiration mot Libanon, skriver al-Arabiya.