Nyheter

Iranska regimen startar produktion av pansarbrytande missil

Iranska regimen startade på lördagen massproduktion av en ny typ av avancerad laserstyrd pansarbrytande missil med kraft att slå ut “olika typer av stridsvagnar” rapporterade regimens statliga Tv-station Press TV, skriver NY Daily News på lördagen på sin nätupplaga i en rapport från Teheran.

“Dehlavieh-missilen är en av de mest avancerade pansarbrytande missiler designad för att slå ut olika typer av moderna pansarfordon”,  säger iranska regimens försvarsminister, Brig. Gen Ahmad Vahidi vid invigningsceremonin av massproduktionslinjen.

Vahidi tillade att missilens “särskilda styrsystem” gör att den kan stå mot alla former av elektronisk krigföring. Missilen kan användas mot att slå ut såväl stationära som rörliga mål”.

Regimens minister konstaterade att “missilens stridsspets och lanseringsmotor är både mobila och kan avfyras från axeln och det gör missilsystemet Dehlavieh till ett strategiskt vapen i attacker mot bepansrade stridvagnar”.

Dehlavieh är en region i södra Khuzestan provinsen i Iran och den plats där prästerskapets försvarsminister efter 1979 års revolution Mostafa Chamran blev dödad under strider i Iran-Irak kriget.

Samtidigt fortsätter regimens hot att stänga det strategiskt viktiga Hormuzsundet rapporterar Associated Press (AP) på lördagen.

Prästerskapets försvarschef, Gen Hasan Firouzabadi säger enligt AP:s rapporter att ”Teheran kommer att blockera det strategiska Hormuzsundet om det finner att den Islamiska republikens intressen hotas på allvar, utan att nämna EU:s oljeembargo mor regimen eller ange vad som skulle utgöra ett hot mot Irans intressen”.

Firouzabadis kommentarer till regimens egna medier på lördagen kommer mindre än en vecka efter att EU införde ett embargo mot Irans viktiga oljesektor i syfte att pressa Teheran över dess omtvistade kärnenergiprogram.